14.09.2014

Wegańskie placki ziemniaczane z sosem paprykowym

Korzystając z dostępu do "normalnej" kuchni postanowiliśmy nasmażyć chrupiących placków ziemniaczanych, a przy okazji pokazać rodzinie, że bez jajka placki są lepsze :). W kamperze smażenie tego typu potraw jest raczej ryzykowne z racji zapachów, które w tak małym pomieszczeniu wsiąkają we wszystko (firanki, łóżko itd.). Dodatkiem do placków był sos paprykowy, który przypasował idealnie.

Składniki:
  • ok. 1,5 kg ziemniaków;
  • ok. 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy;
  • 1-2 łyżki maki pszennej;
  • 1 duża cebula;
  • sól, pieprz, szczypta soli Kala Namak;
  • olej lub oliwa do smażenia;
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki oraz cebulę trzemy na grubych oczkach tarki. Odcedzamy nadmiar wody i dosypujemy mąkę z ciecierzycy oraz mąkę pszenną. Doprawiamy do smaku i smażymy na rozgrzanej patelni. Jest przy tym trochę roboty, więc następnym razem mamy zamiar upiec placki w piekarniku. 



Sos paprykowy
Składniki:
  • ok. 600g papryki czerwonej i żółtej;
  • 1 duża cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 2-3 marchewki;
  • ok. 2 łyżki mąki z ciecierzycy do zagęszczenia sosu;
  • oliwa z oliwek do smażenia;
  • sól, pieprz, ostra tarta papryka, suszona bazylia.


Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy czosnek, startą marchewkę oraz paprykę (także pokrojoną w drobną kostkę). Przyprawiamy do smaku, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem ponad 30 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec zagęszczamy sos odrobiną mąki z ciecierzycy, gotujemy kilka minut i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...