20.01.2015

Ekspresowy wegański kapuśniak

Od kilku dni pogoda nie zachwyca :( Zimno, szaro, ponuro, mokro bleeee... W takie właśnie dni mamy ochotę jeść gęste, rozgrzewające zupy. Tym razem szybki wpis i przepis na pyszna zupę kapuścianą z nutką orientu inspirowany książką Jadlonomii).

Składniki (ok.4 porcje ):
  • około 400g białej kapusty;
  • 1 marchewka;
  • kawałek selera;
  • 3-4 ziemniaki;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • około 2 cm korzenia imbiru;
  • puszka pomidorów krojonych;
  • 1 litr bulionu warzywnego;
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu;
  • sol, pieprz;
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
  • natka pietruszki lub kolendry do dekoracji (i smaku oczywiście).
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno pokrojony czosnek, imbir oraz kumin. Po chwili wrzucamy poszatkowaną kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz seler. Dusimy wszytko pod przykryciem około 10 minut po czym wlewamy do garnka bulion i pomidory z puszki. Doprawiamy pieprzem oraz solą, a następnie gotujemy zupę 15-20 minut do momentu gdy kapusta i warzywa zmiękną. Na talerzu posypujemy zupę natką pietruszki lub kolendrą.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny skład a zupa wygląda smakowicie :) Nie jadłam kapuśniaka od czasów przedszkola, ale tamten wyglądał zupełnie inaczej :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Imbir i kumin nadają zupie naprawdę ciekawy smak. Warto wypróbować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...