31.01.2015

Wegański fotomix

Dziś pora na cotygodniowy mix potraw, które gościły na naszych talerzach ostatnimi dniami, ale jakoś nie doczekały się osobnych wpisów. Zresztą większość z nich już kiedyś była dodana na blogu :) Może kogoś z Was najdzie ochota na przyrządzenie podobnych dań...

 Korzystamy z zapasów dyni w zamrażalce (a jeszcze sporo jej zostało). Powyżej niezawodna zupa-krem tym razem z dodatkiem makaronu ryżowego i oleju z pestek dyni. 
Podobny przepis na zupę był tutaj.

 Zupa-krem z pomidorów i mleka kokosowego. Taka wersję robiliśmy pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Przepis pochodzi z książki Jadlonomii.

 Pieczone ziemniaki + kotlet z soczewicy (podobny przepis tutaj) + jarmuż w pomidorach (taki najbardziej lubimy).

 Puree ziemniaczane + kotlety z pieczarek (przepis tutaj) + surówka z kiszonej czerwonej kapusty.

 Gotowana brukselka + gnocchi (zrobiliśmy je z puree ziemniaczanego i mąki ziemniaczanej, w sumie tak jak kluski śląskie tylko kształt inny) + sos pieczarkowo-podgrzybkowy.

 A powyżej dzisiejszy obiad. Ryż basmati z dodatkiem dzikiego + czerwona soczewica + ulubiony jarmuż w pomidorach :) wszystko polane odrobiną mega ostrej Srirachy.

 Kolacyjka: salata + pomidor + ogorek + kukurydza + awokado + sos z tahini (tahihi mieszamy z kilkoma łyżkami wody, soku z cytryny oraz czosnkiem).

Nasz pierwszy bezglutenowy chleb :) Użyliśmy za dużej keksówki i trochę niski nam wyszedł, ale kolejne będą na pewno lepsze. Przepis pochodzi z bloga  Elf w kuchni.

2 komentarze:

  1. tyle pysznych pomysłów, że głowie od razu oświeciło mi się mnóstwo światełek co zrobić na obiad w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko wygląda przepysznie i nawet nie umiem wybrać, co mi się najbardziej podoba :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...