Składniki (keksówka 28cm, ale lepiej użyć krótszej, aby pasztet był wyższy):
- 1 szklanka suchej zielonej soczewicy (namoczonej wcześniej kilka godzin);
- około 1 szklanki ugotowanego ryżu;
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine;
- 2-3 łyżki sosu sojowego;
- 3-4 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego;
- pieprz, sól, ostra papryka mielona;
- 3-4 łyżki musztardy do posmarowania pasztetu po wierzchu (taki nasz eksperyment).
Namoczoną soczewicę gotujemy około 20 minut. Do ugotowanej soczewicy dodajemy ryż, oliwę, sos sojowy oraz przyprawy. Miksujemy wszystko na gładką masę, a następnie przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki, smarujemy po wierzchu musztardą. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około 40 minut.
Z ryżem nigdy nie robiłam pasztetu i bardzo chętnie wypróbuję przepis. Wygląda bardzo smakowicie :) Mój jak dotąd ulubiony wege pasztet to taki z soczewicy i kaszy jaglanej ;)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
Usuńsycący i pyszny!
OdpowiedzUsuńTo fakt :)
Usuń