14.01.2015

Papryka duszona z ciecierzycą

Zawsze, gdy robimy hummus zostaje nam trochę ugotowanej ciecierzycy. Najczęściej podjadamy nadmiar tak po prostu bez niczego (dobra przekąska przed telewizorem), tym razem jednak postanowiliśmy zużyć resztki podczas obiadu. W lodówce leżały sobie jeszcze papryki, freegańska cukinia oraz spory słoik zaczętego kilka dni wcześniej ajwaru. Zrobiliśmy więc coś jakby gulasz, a następnie dosypaliśmy do niego naszą ciecierzycę. Tak oto powstało szybkie, proste i bardzo smaczne danie.


Składniki (na 2 porcje):
  • 2 czerwone papryki;
  • kawałek pora; 
  • 1 mała cukinia;
  • 1 czerwona cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 3-4 łyżki ajwaru;
  • 3-4 łyżki ugotowanej ciecierzycy;
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki;
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki;
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu;
  • 2 liście laurowe;
  • pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez 3-4 minuty pokrojoną grubo cebulę, pora liście laurowe oraz posiekany drobno czosnek. Dodajemy kumin, wędzoną oraz słodką paprykę. Następnie wrzucamy pokrojoną w dość duże kawałki paprykę czerwoną oraz cukinię. Mieszamy wszystko dokładnie, dodajemy ajwar, pieprz oraz sól. Dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Po tym czasie wsypujemy ugotowaną ciecierzycę, mieszamy i dusimy ponownie 10 minut. Na koniec można posypać świeżą natką pietruszki (my użyliśmy suszonej) lub kolendrą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...