11.01.2015

Kotleciki z tofu, sos pieczarkowy, kluski śląskie

Dziś będzie wpis hurtowy. Narobiliśmy ostatnio dosyć sporo pysznych kotlecików z tofu, które zajadaliśmy przez dwa dni. Pierwszego dnia z ziemniakami puree, a drugiego z klasycznymi kluskami śląskimi  (tak naprawdę także niemieckimi, gdyż tutaj u nas w regionie również są popularne  tego typu twory tylko w trochę innym kształcie). Do tego wszystkiego dodaliśmy pyszny sosik pieczarkowy, który robi się błyskawicznie.

A więc zacznijmy od kotlecików...

Składniki (nam wyszło 17 sztuk):
  • 400g naturalnego tofu;
  • 2 marchewki;
  • kawałek pora;
  • 1 cebula;
  • 3-4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej;
  • pieprz, sól, suszona pietruszka;
  • oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:
Tofu rozdrabniamy w misce, dodajemy drobno posiekaną cebulę, pora oraz startą na małych oczkach marchewkę. Przyprawiamy do smaku, dokładnie wszystko mieszamy, a następnie formujemy średniej wielkości kuleczki. Smażymy na rozgrzanej oliwie kilka minut z każdej strony.


Teraz przejdźmy do sosu pieczarkowego:

Składniki:
  • 500g pieczarek;
  • 1 mala cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki suszonej pietruszki;
  • opakowanie śmietanki sojowej (125ml);
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia;
  • pieprz, sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek, pieprz i sól. Dusimy wszytko około 10-15 minut, a następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy pietruszkę, mieszamy i gotowe.



Co powiecie na taki zestaw obiadowy? Kapusta czerwona własnego kiszenia- pychota!

Pierwszego dnia nagotowaliśmy większą ilość ziemniaków z myślą, aby zrobić z nich następnego dnia kluski śląskie. Przepis na nie to łatwizna, wystarczy podzielić potłuczone ziemniaki na cztery części, jedna część odłożyć na bok, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (część którą odłożyliśmy oczywiście także dodajemy z powrotem). Wyrabiamy wszytko dokładnie na gładką masę po czym formujemy małe kuleczki robiąc dziurkę w każdej z nich. Kluski gotujemy w osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...