Składniki (ok. 4 porcje):
- 1 kg brukselki;
- 3-4 duże ziemniaki;
- 200 g tofu naturalnego;
- 1 cebula;
- spory kawałek białej części pora;
- 2-3 ząbki czosnku;
- 2 liście laurowe;
- 2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej;
- sól, pieprz i co kto lubi do smaku (można na ostro, można łagodnie :))
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia;
- 2 łyżki płatków drożdżowych.
Na rozgrzaną patelnię lub do garnka wlewamy oliwę po czym wrzucamy pokrojoną cebulę, pora, czosnek liście laurowe oraz wędzoną paprykę. Smażymy 2-3 minuty, a następnie dorzucamy oczyszczoną i przekrojoną na pół brukselkę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz tofu. Zalewamy warzywa niewielką ilością wody (można także bulionem), przyprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20-30 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dosypujemy płatki drożdżowe i mieszamy dokładnie.
Pychota! Na pewno powtórzymy ten przepis jeszcze nie jeden raz.
zgadzam się - najlepsze potrawy wychodzą pod wpływem chwili i to danie jest tego dowodem - świetne! :)
OdpowiedzUsuń