Składniki (garnek 5 litrowy):
- ok. 700g marchewki;
- ok. 600g ziemniaków;
- 250g dyni Hokkaido;
- szklanka czerwonej soczewicy;
- pół selera (ok.200g);
- kawałek białej części pora;
- 10-15 szt. suszonych pomidorów;
- 2 liście laurowe;
- 3 ziela angielskie;
- 4 ząbki czosnku;
- kawałek świeżego imbiru (ok. 2cm);
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 2 litry bulionu warzywnego;
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki;
- sol, pieprz do smaku.
W garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy pokrojonego drobno pora, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone suszone pomidory. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i również wrzucamy do gara. Dodajemy posiekany imbir oraz czosnek. Mieszamy wszystko dokładnie i dusimy około 10 minut. Następnie wlewamy bulion, koncentrat pomidorowy, dodajemy kurkumę, paprykę, sol, pieprz oraz soczewicę. Gotujemy mniej więcej 30-40 minut. Na koniec zupę miksujemy blenderem ręcznym, ale niedokładnie, tak, aby kawałki warzyw były wyczuwalne.
Przelewamy zupę na talerz i polewamy olejem z pestek dyni.
Smacznego!
Ah ten piękny słoneczny kolor!
OdpowiedzUsuńaż się stęskniłam za Hokaido :) hmmmm… chyba widziałem gdzieś jeszcze parę sztuk :D
OdpowiedzUsuńMy mamy jeszcze zapasy w piwnicy :)
UsuńPrzepyszne połączenie - nic dziwnego, że z takich składników powstała cudowna zupa :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie marchewka, dynia i suszone pomidory pasują do siebie jak ulał :) Zupa była przyjemnie słodkawa i bardzo aromatyczna.
UsuńPyszne zdjęcie :-)
OdpowiedzUsuń...i pyszna zupa :)
UsuńEj, robię dziś :D Dam znać potem jak mi smakowało, bo akurat dynia mi leży i nie miałam na nią pomysłu ;)
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że będzie Ci smakować :)
Usuń