19.02.2014

Kotlety brokułowo-ziemniaczane

Zostało nam z poprzedniego dnia trochę brokuła i ziemniaków, więc postanowiliśmy ulepić z tego kotlety. Trochę improwizowaliśmy więc nie będzie sztywnego przepisu z dokładnymi proporcjami :) Robiliśmy takie kotleciki po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Były pyszne!


Składniki ( na ok. 7-8 szt.):
- ok. pół główki ugotowanego brokuła;
- 3-4 ugotowane ziemniaki;
- cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- oliwa do smażenia;
- bułka tarta;
- przyprawy;

Sposób przygotowania:
Brokuła i ziemniaki potłuc lub zmiksować. Dorzucić do masy drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku pieprzem, sola i rożnymi ulubionymi przyprawami. Dosypaliśmy jeszcze do masy 1 łyżkę bułki tartej i 2 łyżki oliwy z oliwek. Uformować z masy kotlety, obtoczyć w bułce tartej i wrzucić na rozgrzaną patelnie. Kotlety zjedliśmy z sałatą zieloną, rzodkiewką, kukurydzą i ogórkiem polane sosem czosnkowym z jogurtu sojowego.


2 komentarze:

  1. Zjadłabym takie:-) Muszę wypróbować twój przepis, bo cienko mi idzie z wegańskimi kotletami, zawsze rozpadają mi się na patelni, ale może tym razem będzie inaczej:-) Trzymaj kciuki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Dzięki za komentarz :). Nam tez nie zawsze się udają kotlety. Najczęściej robimy soczewicowe i za każdym razem wychodzą trochę inaczej. Kciuki ściskam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...