Składniki:
- 500g pieczarek;
- garść suszonych grzybów leśnych (niekoniecznie, my akurat mamy duże zapasy);
- 2 łodygi selera naciowego;
- ok. 100g naturalnego tofu;
- cebula;
- 1 duża starta marchewka;
- 2 ząbki czosnku;
- kawałek startego świeżego imbiru;
- pęczek natki pietruszki;
- sól, pieprz, mielona kolendra, ostra papryka itd;
- oliwa z oliwek do smażenia;
- ok. 200 ml mleka sojowego (nie mieliśmy jogurtu, ale mleko sprawdziło się znakomicie).
Sposób przygotowania:
Pokrojoną cebulę i seler naciowy podsmażamy na oliwie. Dodajemy imbir, czosnek i pokrojone w kostkę tofu. Po chwili wrzucamy pociachane pieczarki i namoczone wcześniej suszone grzybki. Jeszcze na koniec starta marchewka, przyprawy i wszystko dusimy ok. 15 min. Po tym czasie zalewamy wszystko mlekiem sojowym i wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki. Mieszamy i gotowe do jedzenia. My zjedliśmy sos z razowym makaronem żytnim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz