17.02.2014

Kamperowe gotowanie

Jako, że większość roku spędzamy w kamperze (dlatego też kamperowy weganizm w nazwie bloga) gotowanie nasze nie zawsze jest proste, a raczej właśnie dlatego jest zawsze dosyć proste :). W kuchni na kółkach nie posiadamy piekarnika, więc wszystkie pyszne potrawy zapiekane odpadają. Unikamy też nadmiernego smażenia (raz, że nie zdrowe, dwa, że zapach w całym kamperze potem odrobinę przeszkadza). Skupiamy się zatem na potrawach nie wymagających zbyt długiego przyrządzania (smażenia, duszenia, gotowania) tzw. jednogarnkowych.

Kuchnia na kółkach :)


Dziś prezentujemy gulasz paprykowy z batatami (słodkie ziemniaki).

Składniki:
- rzeczone bataty w ilości odpowiadającej liczbie osób i naszemu apetytowi :);
- papryka (jak wyżej);
- cebula;
- fasola (jak już musimy użyć strączków w zalewie staramy się kupować te w słoikach);
- czosnek:
- przyprawy według upodobań.

Sposób przygotowania:
Myjemy, kroimy, wrzucamy do gara, smażymy, dusimy i voilà pyszne danie gotowe. Bataty oczywiście można ugotować osobno. 
Danie najlepiej smakuje podane w mini kamperowej jadalni z widokiem na winnice :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...