Kochamy kuchnię włoską! Oczywiście tą roślinną :) Makarony, ryże i passaty pomidorowe możemy jeść cały czas i nigdy nam się nie znudzą. Uwielbiamy także włoskie oliwy (chociaż ostatnio dominuje u nas olej lniany). Dziś przepis na risotto z dodatkiem kalafiora i brokuła.
Składniki na ok. 2-3 porcje:
- ok. 250 g ryżu arborio;
- ok. 700 ml bulionu warzywnego ( użyliśmy kupnego bio, ale preferujemy własnej roboty bulionik);
- kilka różyczek kalafiora i brokuła ( my użyliśmy mrożonych);
- 1 cebula;
- 2-3 ząbki czosnku;
- garść pestek dyni;
- oliwa z oliwek extra vergine;
- sól, pieprz, peperoncino;
Posypka:
- garść zmielonych orzechów włoskich;
Podsmażamy na oliwie pokrojoną cebulę, pestki dyni, czosnek i ryż. Po chwili zalewamy ryż połową bulionu i mieszamy, mieszamy, mieszamy. Gdy ryż zacznie chłonąć bulion dodajemy kalafior, brokuła i wlewamy resztę bulionu. Doprawiamy solą, pieprzem, peperoncino i mieszamy. Jeżeli jest taka potrzeba to dolewamy jeszcze trochę bulionu. Gdy ryż i warzywa zmiękną odstawiamy garnek na kilka minut ( Włosi w tym momencie dodali by jeszcze masło i parmezan no, ale nam to nie potrzebne ;))
Zamiast parmezanu posypujemy danie zmielonymi orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz