28.02.2014

Na zielono

Małymi kroczkami zbliża się wiosna. Kilka dni temu zakwitły przebiśniegi oraz krokusy, nieśmiało pojawiają się również małe soczyste listki. Już niedługo przyroda wybuchnie kolorami. Jako, że w niedzielę rozpoczynamy sezon kamperowy i duża kuchnia będzie dla nas przez kilka miesięcy nieosiągalna to postanowiliśmy upichcić coś w wiosennym, zielonym klimacie. W rolach głównych awokado, szpinak oraz brokuł.
A więc, pierwszy przepis - Guacamole.

Składniki:
- 1 duże dojrzałe awokado;
- 1 cebulka drobno posiekana;
- sok z połowy cytryny (lepiej z limonki, ale nie mieliśmy);
- 1 ostra czerwona papryczka;
- sól do smaku.


Sposób przygotowania:
Przecinamy awokado na pół i za pomocą łyżki wydrążamy miąższ i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną cebulkę, paprykę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i wszystko razem ugniatamy widelcem na dosyć gładką (ale nie zupełnie) masę.
Zjedliśmy od razu połowę z grzankami z chleba żytniego razowego.

Drugim przepisem w barwach zieleni będzie zupa krem. Jako, że opróżniamy lodówkę i zamrażarkę przed wyjazdem główne składniki zupy to mrożone brokuły i szpinak.

Składniki:
- ok. 600g mrożonych brokułów;
- 300 g mrożonego szpinaku;
- 3 marchewki;
- 2 korzenie pietruszki;
- pół selera;
- 1 niewielki por;
- 3 ząbki czosnku;
- kawałek świeżego imbiru;
- ok.100 ml mleka sojowego;
- oliwa z oliwek;
- sól, pieprz, ostra papryka.


Sposób przygotowania:
Podsmażamy na oliwie pokrojony por razem ze startym czosnkiem i imbirem. Po chwili zalewamy wodą. Do garnka dorzucamy wszystkie warzywa i przykrywamy na ok. 15 min. Po tym czasie doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ostra papryką. Gotujemy jeszcze ok. 10 min i zdejmujemy z ognia. Dolewamy do zupy mleko sojowe i blenderujemy. Na talerzu polaliśmy jeszcze odrobiną oleju lnianego. Po porcji takiej zupy od razu czujemy się zdrowsi :) SMACZNEGO!

A kolejne wpisy będą już z kamperowej kuchni w klimatach włoskich.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...