27.02.2014

Tofucznica

Nie lubimy za wszelką cenę zastępować pewnych dań i produktów oraz udawać, że jemy kiełbaskę, szyneczkę itp. Kilka razy kupiliśmy wędliny sojowe lub parówki, ale nie doszukujemy się podobieństwa w smaku do wyrobów odzwierzęcych. Tak samo jest w przypadku niby jajecznicy z tofu :) Smakuje nam bardzo, ale nie jest to ten sam smak co jajecznica z jajek (za to wygląd jak najbardziej). Pierwsze podejście z tofucznicą było nieudane (chyba wina niezbyt dobrego tofu), ale kolejne próby wyszły znakomicie.

Składniki:
- ok. 100g naturalnego tofu (nam posmakowało BIO tofu firmy SOJA);
- 1 mała cebula;
- 3-4 suszone pomidory z zalewy;
- kilka marynowanych grzybków;
- oliwa z oliwek;
- sól, pieprz, kurkuma.

Sposób przygotowania:
Podsmażamy na oliwie pokrojoną cebulę, pokruszone tofu, pokrojone pomidory i grzybki. Przyprawiamy i zajadamy.



Tofu, które jak na razie nam najbardziej smakuje. Kupiliśmy je w Niemczech za 1,90Euro/400g.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam! Tofucznica to moja ulubiona tofu-potrwa.
    Polecam wersję w bułce – czyli TOFUBAB. Smakuje pysznie.
    Zapraszam na mój blog: http://tafubab.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie czytam Twojego bloga. Fajny pomysł! Będę zaglądać z ciekawością :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...