20.02.2014

Tahini i hummus

Dziś wegańsko- wegetariańska klasyka. Dwa bliskowschodnie smarowidła, które zna chyba każdy niemięsożerca. Przy potrawie z taką historią dosyć trudno o bycie oryginalnym. Wiadomo, jedni do tahini dodają oleju, inni nie, niektórzy prażą sezam, niektórzy nie. Co do hummusu to czasami można spotkać rzadszy, a niekiedy o odrobinę gęstszej konsystencji. Poniżej prezentujemy nasz sposób na te przysmaki.


Oto i pasta tahini naszej produkcji. Idealnie zastępuje masło (to wiadomo :)). A jak już komuś obrzydło awokado to i tu sprawdza się wyśmienicie.

Składniki: 
- ok. 200-250g sezamu;
- 1-2 łyżki oleju lnianego ( ale chyba lepiej dodać jakiś mniej wyrazisty w smaku ).

Sposób przygotowania:
Sezam prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumieni. Przesypujemy do blenderea i tu zaczyna się cała robota. My miksowaliśmy chyba z 20 min. ( trochę zaczęliśmy się już obawiać czy nasz blender to przeżyje :). Jako, że nasz rozdrabniacz nie jest zbyt muskularny trzeba dodać odrobinę oleju. Jeżeli nie ma już widocznych ziarenek sezamu pasta jest gotowa.

Jak już wyprodukowaliśmy naszą pastę to oczywiście możemy zabrać się za hummus. 

Składniki:
- ok. 200g namoczonej ciecierzycy;
- 3-4 łyżki tahini;
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek;
- sok z 1 cytryny;
- 2 ząbki czosnku;
- sól, pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:
Namoczoną ciecierzycę gotujemy, aż stanie się dosyć miękka. Przesypujemy do blendera, dodajemy tahini, sok z cytryny, czosnek, oliwę i przyprawy. Miksujemy na gładką masę. My chcieliśmy, aby nasz hummus był  dobry do kanapek i dosyć gęsty, ale można dodać trochę wody z gotowania ciecierzycy w celu rozrzedzenia. 


 Smacznego!

2 komentarze:

  1. Cudnie! Ja też zrobię pastę sezamową sama, dość już kupowania!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...