13.04.2014

Fasolkowe curry

Tym razem przepis na fasolkę szparagową w sosie curry. Oczywiście zrobiliśmy porcję na dwa dni, ale każdego dnia z innym dodatkiem. Pierwszego zjedliśmy fasolkę z makaronem groszkowym a drugiego z naturalnym ryżem. Następnym razem dodamy jeszcze sos sojowy, ale tym razem go nie mieliśmy. 

 
Składniki:
  • 1 kg mrożonej fasolki szparagowej (zielonej);
  • 200g naturalnego tofu;
  • 2 cebule;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • 5-6 łyżek przyprawy curry;
  • 1-2 łyżki kurkumy;
  • sól, pieprz i trochę brązowego cukru trzcinowego;
  • oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę ( oczywiście można pokroić inaczej, ale do długiej fasolki pasuję w piórka). Następnie dorzucamy pokrojone tofu (pokroiliśmy w podłużne paski , ale podczas mieszania i tak się rozpadło więc można pokroić dowolnie). Dodajemy przyprawy: zmiażdżony czosnek, starty imbir, curry, kurkumę, sól oraz pieprz. Mieszamy i po chwili wrzucamy fasolkę, wlewamy ok. 200 ml gorącej wody i dusimy pod przykryciem ok. 20 min. od czasu do czasu mieszając. Jak fasolka zmięknie można zajadać :) dodatki dowolne: makaron, ryż, pieczywo luz solo.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...