Tym razem przepis
na fasolkę szparagową w sosie curry. Oczywiście zrobiliśmy porcję
na dwa dni, ale każdego dnia z innym dodatkiem. Pierwszego zjedliśmy
fasolkę z makaronem groszkowym a drugiego z naturalnym ryżem.
Następnym razem dodamy jeszcze sos sojowy, ale tym razem go nie
mieliśmy.
Składniki:
- 1 kg mrożonej fasolki szparagowej (zielonej);
- 200g naturalnego tofu;
- 2 cebule;
- 3-4 ząbki czosnku;
- kawałek świeżego imbiru;
- 5-6 łyżek przyprawy curry;
- 1-2 łyżki kurkumy;
- sól, pieprz i trochę brązowego cukru trzcinowego;
- oliwa do smażenia.
Sposób
przygotowania:
Na rozgrzanej
patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę ( oczywiście można
pokroić inaczej, ale do długiej fasolki pasuję w piórka).
Następnie dorzucamy pokrojone tofu (pokroiliśmy w podłużne paski
, ale podczas mieszania i tak się rozpadło więc można pokroić
dowolnie). Dodajemy przyprawy: zmiażdżony czosnek, starty imbir,
curry, kurkumę, sól oraz pieprz. Mieszamy i po chwili wrzucamy
fasolkę, wlewamy ok. 200 ml gorącej wody i dusimy pod przykryciem
ok. 20 min. od czasu do czasu mieszając. Jak fasolka zmięknie można
zajadać :) dodatki dowolne: makaron, ryż, pieczywo luz solo.
dobrze to wygląda :)
OdpowiedzUsuńi dobrze smakuje :)
Usuń