8.04.2014

Pieczeń soczewicowa

Na niedzielny obiad w planie mieliśmy robić kotlety soczewicowe z dodatkiem kaszy jaglanej. Jednak w trakcie przygotowywania założenia uległy modernizacji i zrobiliśmy coś jakby pasztet, pieczeń, zapiekankę... Zwał, jak zwał, ważne, że wyszło bardzo smaczne :).


Składniki:
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy;
  • 1 szklanka kaszy jaglanej;
  • 3 duże ząbki czosnku;
  • ok. 4-5 łyżek bułki tartej;
  • sól, pieprz;
  • opakowanie przyprawy do mięsa mielonego :)

Sposób przygotowania:

Gotujemy opłukaną wcześniej soczewicę oraz kaszę jaglaną (my upichciliśmy je razem w jednym garnku). Gdy kasza i soczewica będą miękkie (staną się powiedzmy że "papką") dodajemy czosnku oraz przypraw, a następnie wszystko miksujemy, wsypując w międzyczasie bułkę tartą. Następnie przekładamy masę do uprzednio wysmarowanego oliwą oraz posypanego bułką żaroodpornego naczynia i hyc do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. W momencie gdy pieczeń zacznie odchodzić od ścianek naczynia, a powierzchnia się zarómieni (po około30 minutach) oznacza to, iż potrawa jest już gotowa :).

Sposobów na podanie tego kulinarnego wytworu jest co najmniej kilka. Póki co, pierwszego dnia konsumowaliśmy to jako pieczeń, następnego na śniadanie soczewicowy zapiekaniec zamienił się w pyszny pasztet. Na obiad zaś, po przysmażeniu grubych plastrów na patelni otrzymaliśmy pyszne sznycle :). Jeszcze sporo zostało, więc i kolejnych zastosowań wynajdziemy pewnie kilka. Tak mija nam soczewicowy tydzień :).

Smacznego!



2 komentarze:

  1. dzisiaj robię, wersja trochę zmodyfikowana (z zielonej soczewicy, a w przyprawach sos sojowy, więcej czosnku i wędzona papryka), no i bez bułki tartej, za to blacha wysypana mielonym lnem. dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo dobrze, że nie trzymasz się sztywno przepisu :) Modyfikacje są jak najbardziej wskazane. Następnym razem także spróbuję dodać sosu sojowego.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...