25.04.2014

Jarmużowe spaghetti

Jarmuż we Francji jest nieobecny. Nie znaleźliśmy go nigdzie (a odwiedziliśmy chyba wszystkie możliwe sklepy oraz okoliczne targowiska). Natomiast w Niemczech jest to warzywo jak najbardziej popularne i kupić go można przez cały rok w wersji mrożonej (tak jak szpinak) oraz w słoiku. W sezonie "jarmużowym" tzn. jesień-zima dostępny jest także na każdym prawie targu - świeży, piękny, zieloniutki- za ok. 2 Euro/kg. Nam ostał się jeszcze słoik z jarmużem zakupiony w Niemczech, który tak podróżował sobie z nami, aż doczekał się otwarcia. Nie mieliśmy już pomysłu co upichcić na kolejny dzień, a nasze zapasy żywieniowe poważnie się skurczyły i właśnie w tym momencie słoik z jarmużem, który przejechał z nami Niemcy, Polskę, Austrię, Włochy i dotarł aż do Francji okazał się wybawieniem :)


 

Składniki:
  • ok. 600g jarmużu;
  • 1 cebula;
  • ok. 300g białej fasoli (w naszym przypadku była ze słoika);
  • 1 duża łyżka pesto pietruszkowego (przepis tutaj);
  • oliwa z oliwek do smażenia;
  • ulubione przyprawy (my daliśmy sól, pieprz, kurkumę, curry, harissę);
  • ok. 200ml mleka sojowego (ale jogurt sojowy też byłby dobry).

Sposób przygotowania:
Podsmażamy na oliwie drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy łyżkę pesto pietruszkowego, przyprawy, fasolkę oraz jarmuż. Dusimy wszystko pod przykryciem ok. 15 min. Zdejmujemy z ognia i dolewamy trochę mleka sojowego. My zjedliśmy z makaronem razowym, ale pewnie dobre byłoby z ryżem, kuskusem, kaszą lub jako dodatek do "kotleta".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...