16.04.2014

Chleb pszenny na drożdżach


Zachciało nam się domowego chleba. Ostatnio jemy przeważnie krążki ryżowe oraz sporadycznie bagietki jednak postanowiliśmy wykorzystać wolny czas i upiec jakiś bochenek. Niestety o pełnoziarnistej mące można tu zapomnieć, a i zakwasu brak więc powstał zwykły pszenny chleb na drożdżach. Wiemy, wiemy , że białe pieczywo, że gluten itp. ale cóż, jakieś grzechy trzeba popełniać :) a każdemu chyba cieknie ślinka na myśl o kromce chrupiącego i świeżego chlebka :)

 
Składniki:
  • ok. 700g mąki pszennej (typ 450) + trochę do wyrabiania;
  • 10g suchych drożdży;
  • ok. 500ml ciepłej wody;
  • 1 łyżka soli;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego;
  • 1 łyżka kakao (niekoniecznie-chcieliśmy, aby chleb miał troszkę ciemniejszy kolor ale chyba daliśmy za mało).
Sposób przygotowania:
Mieszamy (lub miksujemy) wszystkie składniki ze sobą i odstawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto dosypując trochę mąki i formujemy bochenek. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy znowu na 20-30min. Smarujemy bochenek po wierzchu wodą i robimy nacięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 200st. piekarnika na ok. 30-40 min.
    
A tu nasz chlebek z niedzielną tofuszcnicą :)

4 komentarze:

  1. oo Panie, jesteście ucieleśnieniem moich marzeń z dzieciństwa; Podróże! w dodatku weganie; niesamowita z Was para!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam wyszedł super, zmienilam tylko oliwę (nie znoszę jej zapachu :)) na olej rzepakowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie oliwa z oliwek ma dosyć intensywny smak i zapach, więc jeśli się jej nie lubi olej rzepakowy jest dobrym rozwiązaniem. Pozdrawiamy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...