Zachciało nam się
domowego chleba. Ostatnio jemy przeważnie krążki ryżowe oraz
sporadycznie bagietki jednak postanowiliśmy wykorzystać wolny czas
i upiec jakiś bochenek. Niestety o pełnoziarnistej mące można tu
zapomnieć, a i zakwasu brak więc powstał zwykły pszenny chleb na
drożdżach. Wiemy, wiemy , że białe pieczywo, że gluten itp. ale
cóż, jakieś grzechy trzeba popełniać :) a każdemu chyba cieknie ślinka na myśl o kromce chrupiącego i świeżego chlebka :)
Składniki:
- ok. 700g mąki pszennej (typ 450) + trochę do wyrabiania;
- 10g suchych drożdży;
- ok. 500ml ciepłej wody;
- 1 łyżka soli;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 2-3 łyżki siemienia lnianego;
- 1 łyżka kakao (niekoniecznie-chcieliśmy, aby chleb miał troszkę ciemniejszy kolor ale chyba daliśmy za mało).
Sposób
przygotowania:
Mieszamy (lub
miksujemy) wszystkie składniki ze sobą i odstawiamy na ok. 30 min
do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto dosypując trochę mąki
i formujemy bochenek. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia i odstawiamy znowu na 20-30min. Smarujemy bochenek po
wierzchu wodą i robimy nacięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 200st.
piekarnika na ok. 30-40 min.
oo Panie, jesteście ucieleśnieniem moich marzeń z dzieciństwa; Podróże! w dodatku weganie; niesamowita z Was para!
OdpowiedzUsuńDziękujemy za miłe słowa :)
UsuńZrobiłam wyszedł super, zmienilam tylko oliwę (nie znoszę jej zapachu :)) na olej rzepakowy
OdpowiedzUsuńFaktycznie oliwa z oliwek ma dosyć intensywny smak i zapach, więc jeśli się jej nie lubi olej rzepakowy jest dobrym rozwiązaniem. Pozdrawiamy :)
Usuń