6.04.2014

Grzybowa pasta z tofu

Tofu, ach ty tofu, kto ciebie pierwszy raz spróbował, rzadko cię pokochał! Tak było też i z nami. Naturalne tofu kojarzy się smakowo z mokrą gazetą. Dużo lepsze jest wędzone. To smakuje już niemal jak zakupiony pod Giewontem oscypek :) Naturalne jednak stanowi doskonały dodatek do sosów, niezastąpioną bazę tofucznicy, no i właśnie, może chyba być dobre do przygotowywania różnych smarowideł. Tak też pomyśleliśmy i zrobiliśmy ostatnio naszą pierwszą pastę z tofu. Nie szukaliśmy specjalnie jakiś przepisów (chociaż jest ich pewnie od groma), lecz wykorzystaliśmy po prostu dodatek na który mieliśmy ochotę, czyli suszone podgrzybki. 

 
Składniki:
  • 200g naturalnego tofu wiadomo, najlepiej Bio :);
  • garść suszonych grzybów (jednak wg nas daliśmy trochę za mało i smak grzybów był odrobinę za słaby);
  • 1 mała cebula;
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin;
  • sól, pieprz, papryka mielona wg upodobań.

Sposób przygotowania:
Grzyby przepłukać, a następnie namoczyć w gorącej wodzie i odstawić na kilka minut. W międzyczasie pokroić drobno cebulę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Dodać rozdrobnione tofu, a zaraz potem odsączone i pokrojone grzyby oraz trochę wody w której się moczyły. Doprawić do smaku i smażyć ok. 5 minut. Przełożyć wszystkie składniki z patelni do blendera, dodać oliwę i dokładnie zmiksować. I po chwili mamy pyszną grzybową pastę idealną do chrupiącej francuskiej bagietki (wiadomo, białe pieczywo jest fe, ale co tam :)).


 

3 komentarze:

  1. Chciałabym nominować Twojego bloga do LBA. Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zechcesz dołączyć do zabawy i wziąć udział w akcji :)
    Po więcej informacji zapraszam do siebie:

    http://wkroliczejnorze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!Chętnie wezmę udział w zabawie :) i dziękuję za nominację. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...