22.04.2014

Niezawodna zupa-krem

Gdy nie mamy pomysłu i za dużo czasu na pichcenie (lub siły po 8 godzinach pracy w winnicy) idziemy na łatwiznę i robimy szybką zupę-krem (wychodzi przeważnie na 2 dni). Tym razem właśnie tak było. Wygrzebaliśmy z lodówki kilka składników i po 20 min. zupa gotowa :)


Składniki:
- ok. 500g mrożonej marchewki pokrojonej drobno (lub surowej oczywiście);
- ok. 600-700g mrożonego kalafiora;
- 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę;
- 2 kostki bulionu warzywnego;
- ok. 2 litrów wody ( zawsze wlewamy na oko, później ewentualnie dolewamy);
- 1 cebula;
- sól, pieprz, kurkuma, curry;
- 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku;
- kawałek świeżego startego imbiru;
- 2-3 łyżki oliwy extra vergine.

Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody wrzucamy 2 kostki bulionu oraz wszystkie warzywa. Dodajemy imbir, czosnek i przyprawy. Gotujemy ok. 20 min. do momentu, aż warzywa zmiękną. Dolewamy oliwę z oliwek,  odstawiamy z ognia i blenderujemy (my stwierdziliśmy, że wyszła nam troszeczkę za gęsta i dolaliśmy jeszcze odrobinę mleka sojowego). No i obiad na 2 dni gotowy. Do tego jakaś bagietka, grzanka itp. i siły do pracy wracają :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...