Wczoraj spędziliśmy niedzielę
świąteczną w nietypowy sposób, a mianowicie na targach wina w Tonnerre.
Popróbowaliśmy regionalnych trunków, zakupiliśmy kilka dobrych
roczników :) i w końcu zgłodnieliśmy. Na targach można było
oczywiście nabyć lokalne sery kozie, pasztety z wątróbek kaczych
itp ale całe szczęście to oferta nie dla nas. Po powrocie więc
postanowiliśmy zrobić szybką pizzę. Była to nasza
pierwsza w życiu własnoręcznie robiona pizza bez dodatku sera, ale
wyszła znakomicie. Stwierdziliśmy, że ser tak naprawdę nie jest tu
potrzebny, a pizza bez niego jest pyszna.
Składniki na ciasto:
- 500g mąki pszennej (+ trochę do wyrabiania);
- ok. 10g suchych drożdży;
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine;
- 1 łyżka soli;
- ok. 350 ml ciepłej wody;
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie
mieszamy, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy
ciasto na jakiś czas- tym razem odstawiliśmy na niecałe 20 min.
(bo byliśmy już dosyć głodni) ale lepiej jest poczekać dłużej.
Rozwałkowujemy je na cienką warstwę i dodajemy ulubione składniki.
W naszym przypadku na pizzy wylądowały:
- sos pomidorowy z dodatkiem czosnku, bazylii, oregano, soli oraz pieprzu;
- kilka cienko pokrojonych pieczarek;
- 1 duża cukinia pokrojona w cieniutkie plasterki;
- przyprawy wg uznania (my posypaliśmy po wierzchu tylko oregano).
Wkładamy pizzę do piekarnika
rozgrzanego na ok. 250 stopni i po 20 minutach możemy cieszyć
podniebienie pyszną i chrupiącą potrawą :)
ludzie! trzymajcie mnie! chcę taką pizzę!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, a pewnie smakuje jeszcze lepiej...
strzygę uszami i ....jutro robię pizzę!
Dzięki!
Mamy nadzieję, że będzie Ci smakować :) Pozdrawiamy!
Usuń