21.04.2014

Wielkanocna pizza

 
Wczoraj spędziliśmy niedzielę świąteczną w nietypowy sposób, a mianowicie na targach wina w Tonnerre. Popróbowaliśmy regionalnych trunków, zakupiliśmy kilka dobrych roczników :) i w końcu zgłodnieliśmy. Na targach można było oczywiście nabyć lokalne sery kozie, pasztety z wątróbek kaczych itp ale całe szczęście to oferta nie dla nas. Po powrocie więc postanowiliśmy zrobić szybką pizzę. Była to nasza pierwsza w życiu własnoręcznie robiona pizza bez dodatku sera, ale wyszła znakomicie. Stwierdziliśmy, że ser tak naprawdę nie jest tu potrzebny, a pizza bez niego jest pyszna.
 
Składniki na ciasto:
  • 500g mąki pszennej (+ trochę do wyrabiania);
  • ok. 10g suchych drożdży;
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine;
  • 1 łyżka soli;
  • ok. 350 ml ciepłej wody;
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy ciasto na jakiś czas- tym razem odstawiliśmy na niecałe 20 min. (bo byliśmy już dosyć głodni) ale lepiej jest poczekać dłużej. Rozwałkowujemy je na cienką warstwę i dodajemy ulubione składniki. W naszym przypadku na pizzy wylądowały:
  • sos pomidorowy z dodatkiem czosnku, bazylii, oregano, soli oraz pieprzu;
  • kilka cienko pokrojonych pieczarek;
  • 1 duża cukinia pokrojona w cieniutkie plasterki;
  • przyprawy wg uznania (my posypaliśmy po wierzchu tylko oregano).
Wkładamy pizzę do piekarnika rozgrzanego na ok. 250 stopni i po 20 minutach możemy cieszyć podniebienie pyszną i chrupiącą potrawą :)


2 komentarze:

  1. ludzie! trzymajcie mnie! chcę taką pizzę!
    wygląda obłędnie, a pewnie smakuje jeszcze lepiej...
    strzygę uszami i ....jutro robię pizzę!
    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że będzie Ci smakować :) Pozdrawiamy!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...