14.04.2014

Pesto pietruszkowe

Inspiracją do tego przepisu była przeczytana jakiś czas temu książka opowiadająca o życiu pewnej Angielki, która postanowiła zamieszkać w liguryjskiej wiosce. Kilkakrotnie autorka wspomniała o przygotowywaniu pietruszkowego pesto, więc postanowiliśmy wykorzystać posiadaną natkę pietruszki w taki właśnie sposób. Nie dodaliśmy oczywiście parmezanu :), a także, niestety nie mieliśmy również orzeszków piniowych, ale mimo tego pesto wyszło pyszne. 

 
Składniki:
  • spora ilość natki pietruszki;
  • oliwa z oliwek extra vergine;
  • 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
 
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i dokładnie miksujemy na gładką masę. Oczywiście ilość przypraw oraz czosnku zależy od indywidualnych upodobań. My lubimy kiedy jest mocno czosnkowo :),więc smak ten dominuje. Pesto można wykorzystać jako sos do różnego typu makaronów, ale idealnie nadaje się także jako smarowidło na grzankę lub po prostu dodatek do innych potraw. Można przechowywać w lodówce ładnych kilka dni, więc lepiej zrobić od razu większą ilość:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...