Inspiracją do tego
przepisu była przeczytana jakiś czas temu książka opowiadająca o
życiu pewnej Angielki, która postanowiła zamieszkać w
liguryjskiej wiosce. Kilkakrotnie autorka wspomniała o
przygotowywaniu pietruszkowego pesto, więc postanowiliśmy
wykorzystać posiadaną natkę pietruszki w taki właśnie sposób.
Nie dodaliśmy oczywiście parmezanu :), a także, niestety nie
mieliśmy również orzeszków piniowych, ale mimo tego pesto wyszło
pyszne.
Składniki:
- spora ilość natki pietruszki;
- oliwa z oliwek extra vergine;
- 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Sposób
przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i dokładnie miksujemy na
gładką masę. Oczywiście ilość przypraw oraz czosnku zależy od
indywidualnych upodobań. My lubimy kiedy jest mocno czosnkowo
:),więc smak ten dominuje. Pesto można wykorzystać jako sos do
różnego typu makaronów, ale idealnie nadaje się także jako
smarowidło na grzankę lub po prostu dodatek do innych potraw. Można
przechowywać w lodówce ładnych kilka dni, więc lepiej zrobić od
razu większą ilość:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz