A więc po kolei:
Składniki na farsz:
- opakowanie granulatu sojowego (200g);
- 1 duża cebula;
- puszka pomidorów krojonych (polecamy te z firmy Mutti);
- 1 czerwona papryka;
- 3-4 ząbki czosnku;
- sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano;
- oliwa z oliwek do smażenia.
Granulat sojowy gotujemy kilka minut w osolonej wodzie (lub w bulionie warzywnym), następnie odcedzamy i odstawiamy na bok. Na rozgrzanej oliwie smażymy drobno pokrojoną cebulę, paprykę oraz czosnek. Dodajemy granulat i zalewamy pomidorami z puszki. Przyprawiamy do smaku i dusimy około 15 minut.
Farsz gotowy :)
Teraz czas na przygotowanie beszamelu:
Składniki na sos:
- 500 ml mleka roślinnego;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
- łyżeczka płatków drożdżowych;
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku.
Podgrzewamy mleko z przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek). Odstawiamy z ognia i odcedzamy. Na rozgrzanej oliwie robimy zasmażkę z mąki mieszając do czasu, aż mąka się zarumieni. Dolewamy stopniowo mleko cały czas mieszając.Gdy sos zgęstnieje dodajemy płatki drożdżowe i zdejmujemy beszamel z ognia.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oliwy z oliwek, a następnie smarujemy niewielką ilością naszego farszu. Układamy na wierzchu płaty makaronu do lazanii (oczywiście bez jajek w składzie) i smarujemy kolejną porcją farszu oraz beszamelem. I znowu makaron, farsz, beszamel, makaron, farsz i na końcu beszamel. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek po wierzchu, a następnie wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do około 200st. Zapiekamy 25-30 minut.
SMACZNEGO!
zjadła bym taką super wygląda
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie na sam widok. :)
OdpowiedzUsuń"lazania smakiem nie odbiegała od tej tradycyjnej (z mięsem, serem, masłem)." YYYYH, ale w oryginalnej nie ma zadnego masla!!
OdpowiedzUsuńDobra, doczepilam sie. A teraz robie :)
Chodziło nam o masło używane do zrobienia beszamelu :) pozdrawiamy
UsuńMożliwe jest pominięcie płatków drożdżowych i granulatu sojowego, czy to jakoś wszystko zepsuje? Bo mam straszną ochotę zrobić takie cudo jutro rano, ale raczej nie dostane żadnego z tych składników w sklepach w mojej okolicy
OdpowiedzUsuńPłatki drożdżowe nadają serowy posmak,ale bez nich też będzie ok.Granulat sojowy zastąpić można soczewicą i będzie git :)pozdrawiamy
Usuńzrobiłam, zjadłam, nakarmiłam męża, wzięłam do pracy i jeszcze dwie porcje mi zostały :D PYCHA!!!
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowało :) My jak tylko będziemy mieć dostęp do piekarnika zrobimy lazanię ponownie. Pozdrawiamy!
Usuńjasne
UsuńChciałam zapytać o soczewicę zamiast granulatu. Ważny kolor? Z każdą wyjdzie czy nie używać czerwonej?
OdpowiedzUsuńSoczewica jak najbardziej się nadaje :)
UsuńMyślę, ze lepiej użyć zielonej, gdyż czerwona może za bardzo się rozpaść. Daj znać jak wyszło :)
Zrobilam wlasnie z mieszanka czerownej i zoltej. Dodalam przyprawy do chili sin carne, by bylo "miesnie". Wyszlo super :) Dzieki za przepis! :)
UsuńPowiedział, że lepsza niż mięsna. Powiedział, że zapomniał o istnieniu mięsnej
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis!