18.04.2014

Groszkowe smarowidło

Po raz kolejny w naszym menu znalazła się pasta z groszku. Przepis już był tutaj: klik!, tym razem jednak zamiast musztardy daliśmy odrobinę harissy oraz zmiksowaliśmy wszystko w blenderze na gładszą masę i wyszło chyba trochę lepiej niż z musztardą :)

Smacznego!

16.04.2014

Chleb pszenny na drożdżach


Zachciało nam się domowego chleba. Ostatnio jemy przeważnie krążki ryżowe oraz sporadycznie bagietki jednak postanowiliśmy wykorzystać wolny czas i upiec jakiś bochenek. Niestety o pełnoziarnistej mące można tu zapomnieć, a i zakwasu brak więc powstał zwykły pszenny chleb na drożdżach. Wiemy, wiemy , że białe pieczywo, że gluten itp. ale cóż, jakieś grzechy trzeba popełniać :) a każdemu chyba cieknie ślinka na myśl o kromce chrupiącego i świeżego chlebka :)

 
Składniki:
  • ok. 700g mąki pszennej (typ 450) + trochę do wyrabiania;
  • 10g suchych drożdży;
  • ok. 500ml ciepłej wody;
  • 1 łyżka soli;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego;
  • 1 łyżka kakao (niekoniecznie-chcieliśmy, aby chleb miał troszkę ciemniejszy kolor ale chyba daliśmy za mało).
Sposób przygotowania:
Mieszamy (lub miksujemy) wszystkie składniki ze sobą i odstawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto dosypując trochę mąki i formujemy bochenek. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy znowu na 20-30min. Smarujemy bochenek po wierzchu wodą i robimy nacięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 200st. piekarnika na ok. 30-40 min.
    
A tu nasz chlebek z niedzielną tofuszcnicą :)

14.04.2014

Pesto pietruszkowe

Inspiracją do tego przepisu była przeczytana jakiś czas temu książka opowiadająca o życiu pewnej Angielki, która postanowiła zamieszkać w liguryjskiej wiosce. Kilkakrotnie autorka wspomniała o przygotowywaniu pietruszkowego pesto, więc postanowiliśmy wykorzystać posiadaną natkę pietruszki w taki właśnie sposób. Nie dodaliśmy oczywiście parmezanu :), a także, niestety nie mieliśmy również orzeszków piniowych, ale mimo tego pesto wyszło pyszne. 

 
Składniki:
  • spora ilość natki pietruszki;
  • oliwa z oliwek extra vergine;
  • 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
 
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i dokładnie miksujemy na gładką masę. Oczywiście ilość przypraw oraz czosnku zależy od indywidualnych upodobań. My lubimy kiedy jest mocno czosnkowo :),więc smak ten dominuje. Pesto można wykorzystać jako sos do różnego typu makaronów, ale idealnie nadaje się także jako smarowidło na grzankę lub po prostu dodatek do innych potraw. Można przechowywać w lodówce ładnych kilka dni, więc lepiej zrobić od razu większą ilość:)

13.04.2014

Fasolkowe curry

Tym razem przepis na fasolkę szparagową w sosie curry. Oczywiście zrobiliśmy porcję na dwa dni, ale każdego dnia z innym dodatkiem. Pierwszego zjedliśmy fasolkę z makaronem groszkowym a drugiego z naturalnym ryżem. Następnym razem dodamy jeszcze sos sojowy, ale tym razem go nie mieliśmy. 

 
Składniki:
  • 1 kg mrożonej fasolki szparagowej (zielonej);
  • 200g naturalnego tofu;
  • 2 cebule;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • 5-6 łyżek przyprawy curry;
  • 1-2 łyżki kurkumy;
  • sól, pieprz i trochę brązowego cukru trzcinowego;
  • oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę ( oczywiście można pokroić inaczej, ale do długiej fasolki pasuję w piórka). Następnie dorzucamy pokrojone tofu (pokroiliśmy w podłużne paski , ale podczas mieszania i tak się rozpadło więc można pokroić dowolnie). Dodajemy przyprawy: zmiażdżony czosnek, starty imbir, curry, kurkumę, sól oraz pieprz. Mieszamy i po chwili wrzucamy fasolkę, wlewamy ok. 200 ml gorącej wody i dusimy pod przykryciem ok. 20 min. od czasu do czasu mieszając. Jak fasolka zmięknie można zajadać :) dodatki dowolne: makaron, ryż, pieczywo luz solo.


10.04.2014

Pieczeń soczewicowa nie jedno ma oblicze


W poprzednim poście pisaliśmy o pieczeni soczewicowej oraz o tym ileż może mieć ona zastosowań. Jako dowód prezentujemy jej wersję obiadową w postaci przysmażonego na patelni sznycla z chrupiącą skórką w towarzystwie smażonych ziemniaków i surówki z marchewki.

8.04.2014

Pieczeń soczewicowa

Na niedzielny obiad w planie mieliśmy robić kotlety soczewicowe z dodatkiem kaszy jaglanej. Jednak w trakcie przygotowywania założenia uległy modernizacji i zrobiliśmy coś jakby pasztet, pieczeń, zapiekankę... Zwał, jak zwał, ważne, że wyszło bardzo smaczne :).


Składniki:
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy;
  • 1 szklanka kaszy jaglanej;
  • 3 duże ząbki czosnku;
  • ok. 4-5 łyżek bułki tartej;
  • sól, pieprz;
  • opakowanie przyprawy do mięsa mielonego :)

Sposób przygotowania:

Gotujemy opłukaną wcześniej soczewicę oraz kaszę jaglaną (my upichciliśmy je razem w jednym garnku). Gdy kasza i soczewica będą miękkie (staną się powiedzmy że "papką") dodajemy czosnku oraz przypraw, a następnie wszystko miksujemy, wsypując w międzyczasie bułkę tartą. Następnie przekładamy masę do uprzednio wysmarowanego oliwą oraz posypanego bułką żaroodpornego naczynia i hyc do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. W momencie gdy pieczeń zacznie odchodzić od ścianek naczynia, a powierzchnia się zarómieni (po około30 minutach) oznacza to, iż potrawa jest już gotowa :).

Sposobów na podanie tego kulinarnego wytworu jest co najmniej kilka. Póki co, pierwszego dnia konsumowaliśmy to jako pieczeń, następnego na śniadanie soczewicowy zapiekaniec zamienił się w pyszny pasztet. Na obiad zaś, po przysmażeniu grubych plastrów na patelni otrzymaliśmy pyszne sznycle :). Jeszcze sporo zostało, więc i kolejnych zastosowań wynajdziemy pewnie kilka. Tak mija nam soczewicowy tydzień :).

Smacznego!



6.04.2014

Grzybowa pasta z tofu

Tofu, ach ty tofu, kto ciebie pierwszy raz spróbował, rzadko cię pokochał! Tak było też i z nami. Naturalne tofu kojarzy się smakowo z mokrą gazetą. Dużo lepsze jest wędzone. To smakuje już niemal jak zakupiony pod Giewontem oscypek :) Naturalne jednak stanowi doskonały dodatek do sosów, niezastąpioną bazę tofucznicy, no i właśnie, może chyba być dobre do przygotowywania różnych smarowideł. Tak też pomyśleliśmy i zrobiliśmy ostatnio naszą pierwszą pastę z tofu. Nie szukaliśmy specjalnie jakiś przepisów (chociaż jest ich pewnie od groma), lecz wykorzystaliśmy po prostu dodatek na który mieliśmy ochotę, czyli suszone podgrzybki. 

 
Składniki:
  • 200g naturalnego tofu wiadomo, najlepiej Bio :);
  • garść suszonych grzybów (jednak wg nas daliśmy trochę za mało i smak grzybów był odrobinę za słaby);
  • 1 mała cebula;
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin;
  • sól, pieprz, papryka mielona wg upodobań.

Sposób przygotowania:
Grzyby przepłukać, a następnie namoczyć w gorącej wodzie i odstawić na kilka minut. W międzyczasie pokroić drobno cebulę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Dodać rozdrobnione tofu, a zaraz potem odsączone i pokrojone grzyby oraz trochę wody w której się moczyły. Doprawić do smaku i smażyć ok. 5 minut. Przełożyć wszystkie składniki z patelni do blendera, dodać oliwę i dokładnie zmiksować. I po chwili mamy pyszną grzybową pastę idealną do chrupiącej francuskiej bagietki (wiadomo, białe pieczywo jest fe, ale co tam :)).


 

4.04.2014

Ekspresowe ślimaczki daktylowe

Dziś po raz pierwszy przepis na słodko. Raczej nie jesteśmy miłośnikami wypieków, ciasteczek, deserów itp. Zamiast upiec ciasto wolimy upichcić pasztet z soczewicy, a bardziej od śniadania na słodko preferujemy warzywno-strączkowy początek dnia (co Francuzów oczywiście dziwi). Tym razem okazja zmusiła nas do wytworzenia jakiejś słodkiej przekąski na szybko, a że doświadczenia w wypiekach nie mamy poszliśmy na łatwiznę i zakupiliśmy gotowe ciasto francuskie (wegańskie oczywiście). Jednak nadzienie do niego chcieliśmy zrobić już samodzielnie, więc postanowiliśmy wykorzystać przepis z blogu Jadłonomii. Trochę go jednak zmieniliśmy, gdyż zamiast moczyć daktyle i miksować kupiliśmy przetartą pastę daktylową, która we Francji (miało się te kolonie) jest dostępna w każdym sklepie.


Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego.

Masa do ciasta:
- ok. 100 g pasty daktylowej;
- 1/4 szklanki mleka sojowego;
- 3-4 łyżki kakao;
- szczypta soli .

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na masę zmiksować dokładnie w blenderze. Następnie rozsmarować na rozłożonym cieście i zwinąć je w rulonik. Pokroić zrolowane ciasto na ok. 1 cm kawałki i następnie rozłożyć na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika oraz piec ok. 10-15 min.




2.04.2014

Buraczki

Dziś ekspresowa sałatka z buraków. Jako, że we Francji wszędzie dostępne są pakowane ugotowane buraki jest to dla nas dobry sposób na szybki dodatek do obiadu.


Składniki:
- 3 duże ugotowane buraki;
- 2-3 ząbki czosnku;
- oliwa z oliwek extra vergine;
- sól, pieprz i trochę cukru.

Sposób przygotowania:
Kroimy buraki w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy oliwę, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...