22.08.2014

kamperowe gotowanie

Mija dopiero czwarty dzień od rozpoczęcia naszego kamperowania, więc kulinarnie nie mamy za bardzo czym się pochwalić. Pierwszego dnia na obiad zjedliśmy babcine pierogi z kapustą oraz grzybami, których nam narobiła na drogę. Natomiast drugiego dnia na talerzach wylądowało leczo, które pasteryzowaliśmy jakiś czas temu (w kamperowej lodówce czeka jeszcze kilka słoików). Kolejne dwa dni zajadaliśmy się pysznym bio szpinakiem z makaronem. Śniadaniami jak na razie zawładnął hummus, zrobiony również jeszcze w domu w ilości hurtowej i następnie zapasteryzowany w słoiczkach. 



Powyżej leczo z kaszą kuskus (niezastąpioną w kamperowej kuchni ze względu na szybkie przygotowanie).


Również podstawą w kamperowej kuchni jest mrożony (lub świeży) szpinak, który idealnie pasuje do makaronu. Szybkie danie, a za to jakie pyszne :)



Tutaj szpinak z dodatkiem przecieru pomidorowego.



A jak wyżej wspomnieliśmy póki co na śniadanie rządzi hummus :)

18.08.2014

no to w drogę...

Przetwory zrobione, zapasy są, więc można ruszać w trasę... Od jutra przenosimy się na jakiś czas do kampera, a co za tym idzie powróci znowu kuchnia na kółkach :)

A oto reprezentacja naszych przetworów wykonanych podczas pobytu w Polsce. Przed Państwem:

Przepyszne leczo z cukinii, papryki, fasolki szparagowej i pomidorów,

suszone pomidory solo oraz w zalewie z oliwy,

 ogórki kanapkowe w zalewie z curry (przepis z bloga MojeTworyPrzetwory),

oraz sałatka z ogórków (także z powyższego bloga).

Następne wpisy już z kamperowej kuchni.  Stay tuned...

15.08.2014

Wegańska lazania idealna

Jak ostatnio pisaliśmy pichcimy teraz sporo potraw z piekarnika, jednak od momentu przejścia na weganizm nie robiliśmy jeszcze lubianej przez nas wcześniej pysznej, włoskiej lazanii. Tym razem postanowiliśmy w końcu zabrać się za tą potrawę i przerobić ją na wersję wegańską. Zdecydowanie nie jest to szybkie danie, ale efekt wyszedł znakomity. Za sprawą beszamelu oraz granulatu sojowego lazania smakiem nie odbiegała od tej tradycyjnej (z mięsem, serem, masłem).
A więc po kolei:

Składniki na farsz:
  • opakowanie granulatu sojowego (200g);
  • 1 duża cebula;
  • puszka pomidorów krojonych (polecamy te z firmy Mutti);
  • 1 czerwona papryka;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano;
  • oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przygotowania:
Granulat sojowy gotujemy kilka minut w osolonej wodzie (lub w bulionie warzywnym), następnie odcedzamy i odstawiamy na bok. Na rozgrzanej oliwie smażymy drobno pokrojoną cebulę, paprykę oraz czosnek. Dodajemy granulat i zalewamy pomidorami z puszki. Przyprawiamy do smaku i dusimy około 15 minut.
Farsz gotowy :)

Teraz czas na przygotowanie beszamelu:

Składniki na sos:
  • 500 ml mleka roślinnego;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
  • łyżeczka płatków drożdżowych;
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
Podgrzewamy mleko z przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek). Odstawiamy z ognia i odcedzamy. Na rozgrzanej oliwie robimy zasmażkę z mąki mieszając do czasu, aż mąka się zarumieni. Dolewamy stopniowo mleko cały czas mieszając.Gdy sos zgęstnieje dodajemy płatki drożdżowe i zdejmujemy beszamel z ognia.


Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oliwy z oliwek, a następnie smarujemy niewielką ilością naszego farszu. Układamy na wierzchu płaty makaronu do lazanii (oczywiście bez jajek w składzie) i smarujemy kolejną porcją farszu oraz beszamelem. I znowu makaron, farsz, beszamel, makaron, farsz i na końcu beszamel. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek po wierzchu, a następnie wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do około 200st. Zapiekamy 25-30 minut. 


SMACZNEGO!

14.08.2014

Pasztet jaglano-soczewicowy

Za tydzień wyruszamy znowu w drogę. Powrócimy na jakiś czas do naszej małej kuchni kamperowej i do posiłków prostych, szybkich oraz mało wymagających. Z tego powodu postanowiliśmy nasycić się teraz daniami z piekarnika (gdyż w kamperze go brak). Pieczemy zatem pasztety, lazanie, zapiekanki itp. Dziś przepis na pyszny i łatwy w przygotowaniu pasztet jaglano-soczewicowy.

 Składniki:
  • szklanka czerwonej soczewicy;
  • szklanka kaszy jaglanej;
  • 2-3 łyżki sosu sojowego;
  • pół opakowania przyprawy do mięsa mielonego;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy;
  • oliwa i trochę bułki tartej do wysmarowania i posypania foremki.
Sposób przygotowania:
Gotujemy opłukaną wcześniej kaszę jaglaną oraz soczewicę około 20 minut. Gdy będą już miękkie mieszamy je razem, dodajemy przyprawy, mąkę, czosnek oraz sos sojowy. Dokładnie miksujemy na gładką masę, a następnie przekładamy do wysmarowanej i posypanej bułką tarta foremki. Wkładamy do nagrzanego na około 200 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 minut. Pasztet wyszedł nam naprawdę super! Miękki, kremowy oraz delikatny. Idealny z ostrą musztardą Dijon lub chrzanem. Smacznego!

11.08.2014

Kotlety z buraków

Jak wykorzystać warzywa po gotowaniu barszczu do picia? Zrobić kotlety! Wystarczy wszystko zmiksować dosypać trochę mąki, wymieszać, uformować kulki, a następnie wrzucić na chwilę do piekarnika (lub jak kto woli na patelnię). Kotlety idealnie nadają się także podane na zimno jako dodatek do chleba. Warto posmarować je wtedy chrzanem lub musztardą.


Składniki:
  • gotowane warzywa z zupy (buraki, marchewka, pietruszka, seler...);
  • 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy;
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • przyprawa do mięsa mielonego (lub inne przyprawy do smaku).
Sposób przygotowania:
Warzywa miksujemy na gładką masę, dosypujemy mąkę z ciecierzycy, odrobinę bułki tartej oraz przyprawy. Formujemy średniej wielkości kotlety i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do około 200st. piekarnika i pieczemy 15-20 minut. W międzyczasie można kotlety obrócić.

10.08.2014

Placki z cukinii

Dziś przepis szybki i mało skomplikowany. Z racji tego, że cukinia w ogrodzie rośnie jak na drożdżach zmuszeni jesteśmy wykorzystywać ją jak najczęściej (ale to żaden problem dla nas, gdyż cukinię uwielbiamy). Proponujemy zatem chrupiące placuszki z cukinii:

Składniki (na około 20 szt.):
  • 1 duża lub 2 małe cukinie;
  • 1 duża cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • sól (my użyliśmy Kala Namak), pieprz, ostra mielona papryka;
  • 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy;
  • 3-4 łyżki mąki pszennej;
  • szczypta sody oczyszczonej;
  • oliwa lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Cukinię trzemy na tarce (grubiej lub cieniej jak kto woli), solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściła wodę. Odcedzamy i dodajemy startą (lub drobno pokrojoną) cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Doprawiamy do smaku, dosypujemy mąkę pszenną i z ciecierzycy, mieszamy dokładnie, a następnie smażymy placuszki na rozgrzej patelni. Placuszki świetnie smakują z sosem czosnkowym, ale nie mieliśmy jogurtu sojowego więc zjedliśmy je bez niczego. PYCHOTA!


8.08.2014

Wigilia latem!

Uwielbiamy różnego rodzaju pierogi, a zwłaszcza te od babci :). Jednak babcia musiała się trochę dostosować do naszego weganizmu i zmienić nieco swoją recepturę na ciasto oraz farsze. Ciepłe mleczko trzeba zastąpić wodą i wyeliminować jajeczko. Według nas zmiany te nie zaszkodziły jakości pierogów, a babcia ma przykaz, aby omijać szerokim łukiem mleko, jajka i masełko (jak dla nas gotuje). W pierogach znalazł się farsz z kapusty kiszonej, startej marchewki oraz pieczarek. A do takiego pieroga oczywiście pasuje barszczyk. I tak powstało wigilijne danie w środku lata. Przepisu na pierogi podawać nie będziemy, gdyż nie robiliśmy ich sami, ale za to barszczyk do picia wyszedł nam idealny.

Składniki na barszcz:
  • kilka młodych buraków;
  • 3-4 młode marchewki;
  • 2-3 młode pietruszki;
  • korzeń i liście pasternaku (niekoniecznie, ale w ogródku rośnie go dużo, więc wykorzystaliśmy);
  • młody seler;
  • około 2 litry wody;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz, liść laurowy;
  • 2-3 łyżki czerwonego octu winnego;
  • majeranek.
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Liście pasternaku oraz selera związujemy ciasno nitką i po ugotowaniu wyjmujemy z zupy. Liście i łodygi buraków kroimy na mniejsze kawałki i także gotujemy razem z warzywami. Doprawiamy do smaku, dolewamy ocet oraz oliwę, a następnie po kilku minutach odcedzamy, aby otrzymać pyszny i aromatyczny barszczyk do picia. Pozostałe po gotowaniu warzywa zmiksowaliśmy następnego dnia i zrobiliśmy z nich kotlety buraczkowe :). Ale o tym następnym razem.



7.08.2014

Warzywny mix z piekarnika

Tym razem nasze ulubione danie, które robimy gdy nie chce nam się stać długo przy garach i pichcić skomplikowanych potraw (chociaż bardzo to lubimy). Jest to dobra propozycja szczególnie teraz, kiedy mamy dostęp do pysznych, świeżych i tanich warzyw.


Wystarczy pokroić ulubione warzywa (bakłażany, cukinie, pomidory, papryki, cebule, pieczarki itp.), wrzucić do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę, polać oliwą z oliwek, przyprawić i zapiekać około 30 minut w piekarniku. My wlaliśmy jeszcze szklankę bulionu warzywnego.


SMACZNEGO!

4.08.2014

Pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami

W końcu postanowiliśmy zrobić po raz pierwszy pastę ze słonecznika. Przepis łatwy i szybki, a smak pyszny. Polecamy!


Składniki:
  • szklanka ziaren słonecznika (wcześniej moczonych kilka godzin);
  • 5-6 sztuk suszonych pomidorów z zalewy;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej);
  • sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Namoczone przez noc ziarna słonecznika odlewamy i przekładamy do blendera. Dodajemy suszone pomidory, przyprawy oraz trochę oliwy z pomidorów. Wszystko miksujemy na gładką masę (można dodać trochę wody w celu rozrzedzenia konsystencji).

3.08.2014

Paprykowo-pomidorowa salsa

Dziś przepis na pyszną i kolorową salsę. Zrobiliśmy ją na wczorajszego grilla i pasowała idealnie.


Składniki:
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 zielona papryka;
  • 1 żółta papryka;
  • 3-4 dojrzałe pomidory (my użyliśmy malinowych);
  • 2 małe cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin (użyliśmy niefiltrowanej);
  • garść natki pietruszki;
  • 2-3 łyżki czerwonego octu winnego;
  • sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Paprykę, cebulę oraz pomidory (obrane ze skórki) kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, ocet, oliwę oraz posiekana natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu można zlać nadmiar wody. Salsa idealnie pasuje jako dodatek do grillowanych potraw (oczywiście wegańskich :)). Smacznego!


A na naszym grillu znalazły się cukinie, bakłażany, pieczarki, papryka oraz tofu. Wszystko leżało wcześniej parę godzin w marynacie z: sosu sojowego, oliwy, czosnku, chili, musztardy oraz syropu z agawy. Pychota!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...