Jak ostatnio pisaliśmy pichcimy teraz sporo potraw z piekarnika, jednak od momentu przejścia na weganizm nie robiliśmy jeszcze lubianej przez nas wcześniej pysznej, włoskiej lazanii. Tym razem postanowiliśmy w końcu zabrać się za tą potrawę i przerobić ją na wersję wegańską. Zdecydowanie nie jest to szybkie danie, ale efekt wyszedł znakomity. Za sprawą beszamelu oraz granulatu sojowego lazania smakiem nie odbiegała od tej tradycyjnej (z mięsem, serem, masłem).
A więc po kolei:
Składniki na farsz:
- opakowanie granulatu sojowego (200g);
- 1 duża cebula;
- puszka pomidorów krojonych (polecamy te z firmy Mutti);
- 1 czerwona papryka;
- 3-4 ząbki czosnku;
- sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano;
- oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przygotowania:
Granulat sojowy gotujemy kilka minut w osolonej wodzie (lub w bulionie warzywnym), następnie odcedzamy i odstawiamy na bok. Na rozgrzanej oliwie smażymy drobno pokrojoną cebulę, paprykę oraz czosnek. Dodajemy granulat i zalewamy pomidorami z puszki. Przyprawiamy do smaku i dusimy około 15 minut.
Farsz gotowy :)
Teraz czas na przygotowanie beszamelu:
Składniki na sos:
- 500 ml mleka roślinnego;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
- łyżeczka płatków drożdżowych;
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
Podgrzewamy mleko z przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy, ziele
angielskie, czosnek). Odstawiamy z ognia i odcedzamy. Na rozgrzanej oliwie robimy
zasmażkę z mąki mieszając do czasu, aż mąka się zarumieni.
Dolewamy stopniowo mleko cały czas mieszając.Gdy sos zgęstnieje dodajemy płatki drożdżowe i zdejmujemy beszamel z ognia.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oliwy z oliwek, a następnie smarujemy niewielką ilością naszego farszu. Układamy na wierzchu płaty makaronu do lazanii (oczywiście bez jajek w składzie) i smarujemy kolejną porcją farszu oraz beszamelem. I znowu makaron, farsz, beszamel, makaron, farsz i na końcu beszamel. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek po wierzchu, a następnie wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do około 200st. Zapiekamy 25-30 minut.
SMACZNEGO!