Składniki:
- 1 czerwona papryka;
- 1 zielona papryka;
- 1 żółta papryka;
- 3-4 dojrzałe pomidory (my użyliśmy malinowych);
- 2 małe cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin (użyliśmy niefiltrowanej);
- garść natki pietruszki;
- 2-3 łyżki czerwonego octu winnego;
- sól, pieprz do smaku.
Paprykę, cebulę oraz pomidory (obrane ze skórki) kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, ocet, oliwę oraz posiekana natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu można zlać nadmiar wody. Salsa idealnie pasuje jako dodatek do grillowanych potraw (oczywiście wegańskich :)). Smacznego!
A na naszym grillu znalazły się cukinie, bakłażany, pieczarki, papryka oraz tofu. Wszystko leżało wcześniej parę godzin w marynacie z: sosu sojowego, oliwy, czosnku, chili, musztardy oraz syropu z agawy. Pychota!