Wczoraj było o śniadaniach więc dziś przejdźmy do obiadów. Może już to pisaliśmy, ale uwielbiamy
grzyby na wszelkie sposoby. Jednak w kuchni kamperowej preferujemy
dania typu "pokroić, wrzucić do garnka i dusić kilkanaście
minut", więc w tych warunkach najprościej jest nam ugotować
zwykły sos pieczarkowy, a następnie zjeść go z kaszą bądź
makaronem. Tym razem zachciało nam się właśnie pieczarek i
powstała taka oto potrawka (nie do końca sos).
Składniki:
400g brązowych pieczarek (są
bardziej aromatyczne);
1 duża czerwona papryka;
1 duża cebula;
2-3 ząbki czosnku;
sól, pieprz, ostra mielona
papryka, sporo mielonej kolendry, oregano, bazylia.
Sposób przygotowania:
Kroimy cebulę, paprykę oraz
pieczarki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy chwilę cebulę, a
następnie dodajemy paprykę, pieczarki oraz zmiażdżony czosnek.
Przyprawiamy do smaku i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Można
dodać na koniec jogurt lub śmietanę sojową oraz garść
pietruchy, ale akurat nie mieliśmy tego na stanie. Tym razem
zjedliśmy duszone pieczarki z dodatkiem kaszy gryczanej.
Do tego sałatka z gotowej Bio
mieszanki różnego rodzaju zieleniny (młode liście szpinaku oraz
buraków, roszponka itp.) plus kilka plastrów buraczków ze słoika.
Wystarczy polać oliwą, doprawić solą i pieprzem i pyszna sałatka
gotowa. Nie wiedzieliśmy, że młode liście buraków są takie
pyszne w postaci sałaty.
Kolejna propozycja na szybkie, ale
pyszne i sycące danie. Tym razem może trochę w klimatach
meksykańskich. Miało wyjść na jeden dzień, ale nas poniosło i
wyszło na dwa :) Danie oczywiście mało skomplikowane i tym samym
idealne na nasze kamperowe warunki.
Składniki (w naszym przypadku na 4
porcje):
około 600g czerwonej fasoli (w
naszym przypadku ze słoika, ale może być z puszki lub najlepiej
suchej, moczonej i ugotowanej);
puszka kukurydzy konserwowej;
puszka pomidorów krojonych (lub
świeżych sparzonych i obranych ze skórki);
2 czerwone papryki;
2 średnie cebule;
sól, pieprz, ostra mielona
papryka;
garść natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Pokrojoną cebulę oraz paprykę
wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy kilka minut. Dodajemy
kukurydzę, fasolę, pomidory oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem
około 15 minut, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotowe.
Pierwszego dnia zjedliśmy danie z ryżem, a drugiego z
kuskusem.