15.09.2014

Wegańska sałatka jarzynowa

Zachciało nam się tradycyjnej sałatki jarzynowej. Wszystkie składniki były akurat pod ręką, więc pozostało nam jedynie zająć się sprawą majonezu. Najpierw chcieliśmy iść na łatwiznę i kupić po prostu gotowy wegański majonez, ale zaczęliśmy kalkulować i stwierdziliśmy, że nie jest to w żaden sposób opłacalne. Poszperaliśmy trochę w sieci, a następnie postanowiliśmy wykorzystać najprostszy chyba przepis, czyli mleko sojowe+olej.

Przepis na majonez:
Składniki (wyszło nam ok. 700ml majonezu):
  • szklanka mleka sojowego (niesłodzonego);
  • ok. 300ml oleju rzepakowego;
  • łyżeczka octu winnego;
  • łyżka ostrej musztardy Dijon;
  • sól, pieprz (najlepiej biały), szczypta soli Kala Namak.
Sposób przygotowania:
Wlewamy mleko do blendera kielichowego, dodajemy łyżkę musztardy i włączamy blender. W czasie miksowania dolewamy powoli olej rzepakowy, ocet i przyprawiamy do smaku. Po kilku minutach powinniśmy uzyskać gęstą konsystencję. Szybki, prosty oraz tani sposób na domowy majonez :)


Składniki na sałatkę (ilość poszczególnych składników zależy od upodobań):
  • ok. 1 kg ziemniaków;
  • 3-4 marchewki;
  • 3-4 pietruszki;
  • duży seler;
  • kilka sztuk ogórków kiszonych;
  • wegański majonez;
  • łyżka musztardy Dijon;
  • sól, pieprz, szczypta soli Kala Namak.
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy i następnie gotujemy do miękkości (uzyskując przy tym pyszny warzywny bulion, który posłużył nam do przygotowania warzywnego risotto :)). Po ostygnięciu kroimy wszystko w drobną kostkę, dodajemy pokrojone ogórki kiszone i mieszamy z majonezem oraz musztardą. Doprawiamy do smaku. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. PYCHOTA!


14.09.2014

Wegańskie placki ziemniaczane z sosem paprykowym

Korzystając z dostępu do "normalnej" kuchni postanowiliśmy nasmażyć chrupiących placków ziemniaczanych, a przy okazji pokazać rodzinie, że bez jajka placki są lepsze :). W kamperze smażenie tego typu potraw jest raczej ryzykowne z racji zapachów, które w tak małym pomieszczeniu wsiąkają we wszystko (firanki, łóżko itd.). Dodatkiem do placków był sos paprykowy, który przypasował idealnie.

Składniki:
  • ok. 1,5 kg ziemniaków;
  • ok. 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy;
  • 1-2 łyżki maki pszennej;
  • 1 duża cebula;
  • sól, pieprz, szczypta soli Kala Namak;
  • olej lub oliwa do smażenia;
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki oraz cebulę trzemy na grubych oczkach tarki. Odcedzamy nadmiar wody i dosypujemy mąkę z ciecierzycy oraz mąkę pszenną. Doprawiamy do smaku i smażymy na rozgrzanej patelni. Jest przy tym trochę roboty, więc następnym razem mamy zamiar upiec placki w piekarniku. 



Sos paprykowy
Składniki:
  • ok. 600g papryki czerwonej i żółtej;
  • 1 duża cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 2-3 marchewki;
  • ok. 2 łyżki mąki z ciecierzycy do zagęszczenia sosu;
  • oliwa z oliwek do smażenia;
  • sól, pieprz, ostra tarta papryka, suszona bazylia.


Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy czosnek, startą marchewkę oraz paprykę (także pokrojoną w drobną kostkę). Przyprawiamy do smaku, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem ponad 30 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec zagęszczamy sos odrobiną mąki z ciecierzycy, gotujemy kilka minut i gotowe.

12.09.2014

Zupa-krem z dyni

Od kilku dni przebywamy w gościnie u rodziny, więc tym razem przepis nie pochodzi z kamperowej kuchni, a z pełnowymiarowego królestwa gotowania pełnego garnków, garnuszków oraz patelni :) Zaczął się sezon na dynię, co w Niemczech objawia się tym, iż jest ona obecna niemal wszędzie. W sklepach, na targach i przydrożnych straganach. Na półkach z gazetami królują natomiast czasopisma z przepisami na potrawy z użyciem tego kulistego przysmaku. My jednak postanowiliśmy zrobić klasyczną zupę-krem.


Składniki (na około 6 porcji):
  • 1 mała dynia (około 1,2kg );
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki;
  • 4 marchewki;
  • 1 duża cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • świeży imbir (kawałek ok. 4cm);
  • 200ml mleka kokosowego;
  • 750ml bulionu warzywnego;
  • sól, pieprz, chilli;
  • oliwa z oliwek extra vergine.
Sposób przygotowania:
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek, pokrojoną marchewkę, ziemniaki oraz dynię (ze skórką). Dusimy wszystko kilka minut, a następnie zalewamy mlekiem kokosowym oraz bulionem. Dodajemy starty imbir oraz przyprawy. Gotujemy zupę pod przykryciem około 25 minut, a następnie miksujemy na gładką masę.


I już. Królowa jesiennych stołów gotowa do konsumpcji :)

8.09.2014

Makaron w sosie paprykowo-pieczarkowo-marchewkowym

Dziś kolejne danie z użyciem marchewki i papryki. Dodaliśmy dla urozmaicenia kilka pieczarek i śmietankę sojową. Wyszło super :)


Składniki:
  • 2 małe papryki czerwone;
  • 4 marchewki;
  • 200g pieczarek;
  • 1 mała cebula;
  • opakowanie śmietanki sojowej;
  • sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano;
  • oliwa z oliwek extra vergine.
Sposób przygotowania:
Gotujemy dowolny rodzaj makaronu, odcedzamy i odstawiamy na bok. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, paprykę oraz pieczarki. Marchewkę trzemy na tarce, wrzucamy do pozostałych warzyw i przyprawiamy. Dusimy wszytko około 15 minut, a następnie wlewamy śmietankę sojową. Gotujemy jeszcze kilka minut i wrzucamy do sosu makaron. Mieszamy i gotowe.



6.09.2014

Marchewka w pomidorach

Tym razem danie trochę improwizowane. Chodziło nam głównie o to, aby zużyć spory zapas marchewki i papryki. Postanowiliśmy zatem wrzucić wszystko do gara...


Składniki:
  • 5-6 marchewek;
  • 3 małe czerwone papryki;
  • 1 duża cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • puszka krojonych pomidorów;
  • oliwa z oliwek extra vergine;
  • sól, pieprz, ostra papryka,bazylia, oregano.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę, paprykę oraz marchewkę. Po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek. Zalewamy wszystko pomidorami z puszki, przyprawiamy, a następnie dusimy około 20 minut do momentu, aż marchewka i papryka zmiękną. Podajemy z ryżem, kaszą, makaronem, kuskusem...jak kto woli :)


3.09.2014

Falafel na skróty

Chyba każdy roślinożerca lubi popularne kotleciki ciecierzycowe, znaczy się falafale :). W Niemczech nie brakuje oczywiście knajp, w których danie to jest w stałym menu, lecz ze względu na to, iż większość tych lokali sprzedaje głównie kebaby, nie korzystamy z ich usług. Jednak nawet w warunkach kamperowych udało nam się zrobić falafale idealne. A wszystko za sprawą cudownej mieszanki z drogerii DM. Będąc w Niemczech pamiętajcie, że warto tam zajrzeć i zaopatrzyć się w różnego rodzaje produkty ekologiczne i wegańskie w bardzo przyjaznych cenach. 


Kapusta kiszona - 0,99 Euro, Tahini – 2,60 Euro, mieszanka Falafel – 1,20 Euro. 


Po wymieszaniu z gorącą wodą powstaje taka oto masa do lepienia kotlecików. Wyszło nam 9 sztuk.



Obiad gotowy: pyszna kapusta kiszona, chrupiące falafale i ziemniaczki w mundurkach :)

1.09.2014

Ziemniaki z soczewicą

Nadeszła jesienna pogoda, a wraz z nią chęci na bardziej sycące i rozgrzewające potrawy. Przeglądając (po raz setny chyba) książki kucharskie natrafiliśmy przepis na jednogarnkowe (czyli idealne do kuchni kamperowej) danie z soczewicą, słodkimi ziemniakami oraz marchewką. Na stanie jednak nie posiadaliśmy batatów tylko zwykłe ziemniaki, a dodatkowo wrzuciliśmy usychającą już powoli natkę pietruszki oraz czerwoną paprykę. W przyszłości na pewno skorzystamy z oryginalnego przepisu, lecz nasza zmodyfikowana wersja również wyszła super. 


Składniki:
  • około 300g ziemniaków;
  • 150g zielonej soczewicy;
  • 2-3 marchewki;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 cebula;
  • około 600ml bulionu warzywnego;
  • garść natki pietruszki;
  • sól, pieprz, ostra papryka.
Sposób przygotowania:
Kroimy cebulę, paprykę oraz marchewkę (w dosyć cienkie plastry). Wrzucamy wszystko na rozgrzaną oliwę i smażymy kilka minut. Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalewamy wszystko bulionem warzywnym, przyprawiamy i dusimy około 20 minut, aż soczewica i ziemniaki zmiękną oraz wchłoną bulion. Wsypujemy pod koniec duszenia posiekaną natkę pietruszki i gotowe.
Jak zwykle wyszła nam porcja na dwa dni :) czasem mamy problem z oszacowaniem ilości składników do możliwości naszych żołądków. 


A poniżej wersja, którą się inspirowaliśmy. 


31.08.2014

Wegańskie obiady kamperowe

Wczoraj było o śniadaniach więc dziś przejdźmy do obiadów. Może już to pisaliśmy, ale uwielbiamy grzyby na wszelkie sposoby. Jednak w kuchni kamperowej preferujemy dania typu "pokroić, wrzucić do garnka i dusić kilkanaście minut", więc w tych warunkach najprościej jest nam ugotować zwykły sos pieczarkowy, a następnie zjeść go z kaszą bądź makaronem. Tym razem zachciało nam się właśnie pieczarek i powstała taka oto potrawka (nie do końca sos).


Składniki:
  • 400g brązowych pieczarek (są bardziej aromatyczne);
  • 1 duża czerwona papryka;
  • 1 duża cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz, ostra mielona papryka, sporo mielonej kolendry, oregano, bazylia.

Sposób przygotowania:
Kroimy cebulę, paprykę oraz pieczarki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy chwilę cebulę, a następnie dodajemy paprykę, pieczarki oraz zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy do smaku i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Można dodać na koniec jogurt lub śmietanę sojową oraz garść pietruchy, ale akurat nie mieliśmy tego na stanie. Tym razem zjedliśmy duszone pieczarki z dodatkiem kaszy gryczanej.



Do tego sałatka z gotowej Bio mieszanki różnego rodzaju zieleniny (młode liście szpinaku oraz buraków, roszponka itp.) plus kilka plastrów buraczków ze słoika. Wystarczy polać oliwą, doprawić solą i pieprzem i pyszna sałatka gotowa. Nie wiedzieliśmy, że młode liście buraków są takie pyszne w postaci sałaty.

Kolejna propozycja na szybkie, ale pyszne i sycące danie. Tym razem może trochę w klimatach meksykańskich. Miało wyjść na jeden dzień, ale nas poniosło i wyszło na dwa :) Danie oczywiście mało skomplikowane i tym samym idealne na nasze kamperowe warunki.


Składniki (w naszym przypadku na 4 porcje):
  • około 600g czerwonej fasoli (w naszym przypadku ze słoika, ale może być z puszki lub najlepiej suchej, moczonej i ugotowanej);
  • puszka kukurydzy konserwowej;
  • puszka pomidorów krojonych (lub świeżych sparzonych i obranych ze skórki);
  • 2 czerwone papryki;
  • 2 średnie cebule;
  • sól, pieprz, ostra mielona papryka;
  • garść natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Pokrojoną cebulę oraz paprykę wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy kilka minut. Dodajemy kukurydzę, fasolę, pomidory oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotowe. Pierwszego dnia zjedliśmy danie z ryżem, a drugiego z kuskusem. 


30.08.2014

Wegańskie śniadania

Ostatnio mamy zaległości w dodawaniu wpisów, ale od tygodnia trochę nam się zamieszało w planach kamperowych (szczegóły za jakiś czas, żeby nie zapeszać). Cały czas przebywamy na super parkingu w Singen w okolicach Jeziora Bodeńskiego i wszystko wskazuje na to, że posiedzimy tu jeszcze jakieś dwa tygodnie. Przeżywamy ostatnio trochę stresów, a wiadomo, że na rozluźnienie ciała i ducha najlepiej działa gotowanie ( wraz z butelką wina :)). Zacznijmy od poranka oraz naszych kamperowych śniadań. Głównie jemy pieczywo lub ryżowe krążki z awokado lub z jakąś pastą strączkową, ale od czasu do czasu skusimy się na produkty gotowe, a wegańskich smarowideł, wędlin, serów itp. akurat tutaj nie brakuje. Lubimy także zjeść niezawodną tofucznicę lub dostępne w każdym sklepie czy dyskoncie wędzone tofu, które według nas smakiem oraz konsystencją bardzo przypomina podhalańskie oscypki.

A oto i wspomniana wyżej tofucznica idealna :)


Składniki:
  • 200g naturalnego tofu;
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie z oliwy;
  • 1 świeży pomidor obrany ze skórki (oczywiście teraz w sezonie można dać same świeże pomidory, ale te suszone dają pożądany przez nas smak );
  • 1 mała cebula;
  • szczypiorek;
  • łyżeczka kurkumy;
  • łyżeczka soli Kala Namak, pieprz;
  • oliwa z oliwek extra vergine do smażenia.

Sposób przygotowania:
Kroimy drobno cebulę oraz pomidory. Następnie wrzucamy na uprzednio rozgrzaną patelnię, mieszamy, dodajemy pokruszone tofu oraz przyprawy. Smażymy kilka minut i na koniec posypujemy szczypiorkiem. Pychota!


Tym razem postanowiliśmy spróbować wegańskiego żółtego sera oraz smarowidła (pasztetu) z czerwonej fasoli. Smarowidło całkiem smaczne (kupione w Kauflandzie za 1,20Euro), natomiast "żółty ser" beznadziejny i drogi (kupiony w BioMarkecie za 2,70Euro). Na pewno nie skusimy się ponownie na tego rodzaju niby sery, choć zapewne innych firm mogą być smaczniejsze. Ale po tym mamy uraz :(


Tutaj z kolei pyszne, wędzone "oscypkowe" tofu z dyskontu Norma (1,79Euro/2x175g). 


A jutro w śniadaniowym menu pasta z groszku (przepis tutaj) oraz kupiony w tureckim markecie (których jest tutaj pełno) Ajvar. 


Pozdrawiamy z kamperowego mini salonu :)

24.08.2014

Cukinia inspirowana wschodem

Dziś kolejna potrawa z cukinią, ale trochę w innych klimatach niż wczoraj. Tym razem dodaliśmy grzyby chińskie oraz sos sojowy. Do tego ryżowy makaron i wyszło nam pyszne azjatyckie danie.


Składniki:
  • pół dużej cukinii;
  • 1 mała papryka czerwona;
  • garść suszonych grzybów chińskich (kupiliśmy we Francji w opakowaniu bez nazwy, więc nawet nie wiemy co to za grzyby);
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3-4 łyżki sosu sojowego;
  • 1 łyżka przyprawy curry;
  • sól, pieprz, ostra papryka wg. upodobań.

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz namoczone wcześniej grzyby kroimy w drobne paseczki i wrzucamy do rozgrzanego garnka. Dodajemy sos sojowy, curry oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i dusimy około 15 minut. Tak oto powstaje kolejne szybkie i zdrowe danie kamperowe :). Do posiłku warto oczywiście wspomóc trawienie wegańskim bio winkiem za jedyne 2 euro.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...