17.06.2015
Ekspresowa fasola w pomidorach z ziemniakami
W kamperowej kuchni królują potrawy ekspresowe. Ostatnio zajadaliśmy fasolkę z puszki z cebulą, którą zalaliśmy passatą pomidorową, do tego podsmażane ziemniaki (ze słoika). Wystarczy 10 minut i pyszny obiad gotowy. Oryginalności tej oto potrawie nadała spora ilość pysznej mieszanki przypraw pochodzącej z północnej Afryki, w której skład wchodzą takie oto składniki: kolendra, kumin, kurkuma, imbir, pieprz cayenne.
14.06.2015
Placuszki porowe z pietruszkowym pesto
Przedwczoraj zajadaliśmy takie oto placuszki porowe...
Składniki (na około 15 sztuk):
Pory kroimy w talarki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przyprawy, cukier i dusimy około 10-15 minut. W międzyczasie zalewamy siemię ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut. W misce mieszamy mleko, ocet, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy podsmażone pory i dokładnie mieszamy. Wykładamy po łyżce ciasta na patelnię i smażymy placki przez 3-4 minuty z każdej strony.
Placuszki zjedliśmy z pietruszkowym pesto (podobny przepis tutaj) dodaliśmy jeszcze garść orzechów nerkowca.
Składniki (na około 15 sztuk):
- 3 pory (tylko biała część);
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego;
- 1 łyżeczka mielonego kuminu;
- pol łyżeczki cynamonu;
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego+3 łyżki cieplej wody;
- 1 szklanka mleka sojowego;
- 1 łyżka octu;
- 1,5 szklanki mąki ciecierzycowej;
- pol łyżeczki proszku do pieczenia;
- sol, pieprz, ostra mielona papryka;
- oliwa do smażenia.
Pory kroimy w talarki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przyprawy, cukier i dusimy około 10-15 minut. W międzyczasie zalewamy siemię ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut. W misce mieszamy mleko, ocet, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy podsmażone pory i dokładnie mieszamy. Wykładamy po łyżce ciasta na patelnię i smażymy placki przez 3-4 minuty z każdej strony.
Placuszki zjedliśmy z pietruszkowym pesto (podobny przepis tutaj) dodaliśmy jeszcze garść orzechów nerkowca.
13.06.2015
Fotomix
Ekspresowo wrzucamy kilka fotek potraw, które zajadaliśmy ostatnimi dniami :)
Szaleństwo naleśnikowe trwa :) Tym razem ciecierzycowy z hummusem groszkowym (przepis tutaj) i warzywami.
Sałata z ziemniakami (zostało nam kilka sztuk z obiadu, więc jakoś je trzeba było wykorzystać) + ryżowiec z pastą groszkową (podobny przepis tutaj).
Klasyczny hummus + warzywka.
Kasza jaglana + pomidorowy sos z soczewicy i pieczarek.
Placki cukiniowe (podobny przepis tutaj) + tzatziki (starty ogórek, jogurt, czosnek).
Kasza gryczana z ciecierzycą i pieczarkami + szparagi.
Kotlety soczewicowo-jaglane + czerwona kapusta na ciepło + niezawodne ziemniaki :)
9.06.2015
Bezglutenowe naleśniki ciecierzycowe z kaszą gryczaną i pieczarkami
Wczoraj były naleśniki na słodko, a dziś wersja na ostro.
Składniki (około 10 naleśników):
Mąkę mieszamy (miksujemy) z mlekiem, proszkiem do pieczenia, przyprawami oraz łyżką oliwy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
Farsz:
Składniki:
Na rozgrzanej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy przyprawy, a po chwili zmiażdżony czosnek.Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy wszystko około 10-15 minut. Na koniec dodajemy ciecierzycę oraz kaszę gryczaną. Dokładnie wszystko mieszamy, a następnie faszerujemy naleśniki. PYCHOTA!
Składniki (około 10 naleśników):
- 2 szklanki mąki ciecierzycowej;
- 2-2,5 szklanki mleka sojowego (niesłodzonego);
- pol łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli, kurkumy oraz pieprzu;
- łyżka oliwy z oliwek + trochę do smażenia.
Mąkę mieszamy (miksujemy) z mlekiem, proszkiem do pieczenia, przyprawami oraz łyżką oliwy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
Farsz:
Składniki:
- około 300g ugotowanej kaszy gryczanej;
- 500g pieczarek;
- cebula;
- 2-3 ząbki czosnku;
- szklanka ugotowanej ciecierzycy;
- sol, pieprz, ostra papryka i co kto lubi do smaku;
- oliwa z oliwek do smażenia.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy przyprawy, a po chwili zmiażdżony czosnek.Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy wszystko około 10-15 minut. Na koniec dodajemy ciecierzycę oraz kaszę gryczaną. Dokładnie wszystko mieszamy, a następnie faszerujemy naleśniki. PYCHOTA!
8.06.2015
Bezglutenowe naleśniki ciecierzycowe z pieczonym rabarbarem
Ostatnio polubiliśmy naleśniki. Nie jedliśmy ich bardzo dawno i nigdy nie były one specjalnie przez nas uwielbiane, ale kiedy zrobiliśmy je z mąki ciecierzycowej (znowu unikamy glutenu) urzekły nas i zagościły na naszym stole na stale. Tym razem propozycja na słodko.
Składniki (około 10 naleśników):
Mąkę mieszamy (miksujemy) z mlekiem, proszkiem do pieczenia, solą oraz łyżka oliwy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
Naleśniki zjedliśmy z pieczonym rabarbarem. Wystarczy go obrać, pokroić na małe kawałki, posypać obficie cukrem i zapiekać około 30 minut w piekarniku nagrzanym na około 180st. I gotowe.
Następnym razem wrzucimy przepis na naleśniki w wersji wytrawnej.
Składniki (około 10 naleśników):
- 2 szklanki maki ciecierzycowej;
- 2-2,5 szklanki mleka sojowego (słodzonego);
- pol łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- łyżka oliwy z oliwek + trochę do smażenia.
Mąkę mieszamy (miksujemy) z mlekiem, proszkiem do pieczenia, solą oraz łyżka oliwy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
Naleśniki zjedliśmy z pieczonym rabarbarem. Wystarczy go obrać, pokroić na małe kawałki, posypać obficie cukrem i zapiekać około 30 minut w piekarniku nagrzanym na około 180st. I gotowe.
Następnym razem wrzucimy przepis na naleśniki w wersji wytrawnej.
1.06.2015
Makaron soba z cukinią i ciecierzycą w pomidorach
Podczas minionego weekendu byliśmy na wycieczce w pięknym mieście Troyes. W piątek po pracy postanowiliśmy zwinąć manatki, zapakować kampera i oderwać się od naszego lokum i współlokatorów (nie chcieliśmy spędzić kolejnego weekendu na pijaństwie i nic nie robieniu). Wyjazd dobrze nam zrobił i złapaliśmy trochę pozytywnej energii. Zapomnieliśmy już jak fajnie jest kamperować, gotować w mikro kuchni i być po prostu turystą. Wrzucamy dziś przepis na szybkie, proste (czyli idealne do kamperowej kuchni) danie z nutą orientu (za sprawą dodatku kurkumy, imbiru oraz kuminu).
Składniki:
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę. Dosypujemy przyprawę curry, dodajemy zmiażdżony czosnek oraz pokrojoną cukinię. Dusimy około 10 minut, a następnie dolewamy passatę pomidorową oraz ciecierzycę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy kolejne kilka minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty, odcedzamy i polewamy sosem.
- 600 ml passaty pomidorowej,
- 400g ciecierzycy (u nas ze słoika);
- 3 małe cukinie;
- 2 cebule;
- 3-4 ząbki czosnku;
- sol, pieprz;
- łyżka przyprawy typu curry (my mieliśmy marokańska mieszankę z kurkuma, imbirem, kuminem);
- olej słonecznikowy do smażenia;
- 250 g makaronu soba.
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę. Dosypujemy przyprawę curry, dodajemy zmiażdżony czosnek oraz pokrojoną cukinię. Dusimy około 10 minut, a następnie dolewamy passatę pomidorową oraz ciecierzycę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy kolejne kilka minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty, odcedzamy i polewamy sosem.
Na kolację bagietka z sałatą. Mapa jako obrus :)
A oto piękne Troyes. Warto odwiedzić tą historyczną stolicę Szampanii.
Szampany może Francuzi robią dobre, ale piwa paskudne. Jak tylko wypatrzymy w sklepie jakieś niemieckie to od razu kupujemy.
28.05.2015
Szybki fotomix
Od jakiegoś czasu nie mamy ochoty na dodawanie wpisów, gotowanie nowych potraw i ogólnie na nic. Pobyt we Francji nam już obrzydł i chce nam się do domu. Już nie możemy się doczekać powrotu do Niemiec, a pod koniec lipca do Polski (oj, te pyszne pomidory z ogródka rodziców). Jednak jeszcze cztery tygodnie musimy przeboleć i wytrzymać w międzynarodowym towarzystwie na naszej obecnej kwaterze. Dziś odrobina fotek z minionych dni. Nic specjalnego, ale nawet nie chce nam się fotografować wszystkich posiłków (nie zawsze też sytuacja pozwala na zrobienie fotki).
Nie ominął nas również finał Eurowizji w naszym międzynarodowym towarzystwie...
...podczas, którego nasi włoscy współlokatorzy narobili pierogów ruskich we włoskim wydaniu...
Spaghetti bezglutenowe + sos: fasola czerwona + pomidory + oliwki + cebula.
Pasta słonecznikowa + warzywa + chleb żytni na zakwasie.
Szparagi + ryżowiec z wędzonym tofu + pomidor z zielenina.
To co widać :) Dużo składników na jednym talerzu.
Połączenie niemiecko-polskie. Bigos + kartoffelsalat.
...podczas, którego nasi włoscy współlokatorzy narobili pierogów ruskich we włoskim wydaniu...
... ale my wykorzystując ich ciasto i nadzienie wegańskie (specjalnie dla nas zrobione) musieliśmy pomoc im w lepieniu. Nasze kształty wygrały :)
Zaliczyliśmy także targ staroci...
...gdzie zakupiliśmy takie oto cacka (szafka 5 Euro, miska 4 Euro).
Przepraszamy wszystkich za mało entuzjastyczny ton wpisu, ale coś nam ten wyjazd nie służy i Didolowi także, gdyż od miesiąca nie ma ochoty na nic i ciężko go rozweselić.
Widzicie ten smutek w oczach? :(
18.05.2015
Weekendowe gotowanie
Weekend minął nam bardzo przyjemnie, ale i szybko. Podczas czterech dni wolnego postanowiliśmy znowu odwiedzić domek nad ukochanym Bodeńskim :). Pogoda niestety nie dopisała i o opalaniu się nad jeziorem musieliśmy zapomnieć, ale za to mogliśmy pozwolić sobie na dłuższe gotowanie. Przedstawiamy zatem potrawy, które gościły u nas podczas tych kilku dni.
Bakłażan +cukinia + pomidory + pieczarki + ciecierzyca + cebula.
Połączenie idealne :)
Wyżej wymienione zjedzone zostały z kuskusem.
Po obiedzie zostało nam trochę cukinii, więc na kolację postanowiliśmy nasmażyć takich oto placuszków z tartej cukinii i mąki ciecierzycowej. Pychota, dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Podczas pobytu w domu odwiedziła nas mama Grażyna, więc ugościliśmy ją:
pyszną pizzą z pieczarkami, cukinią, wędzonym tofu oraz szparagami...
Sałatką owocową na śniadanie...
...oraz pieczonymi warzywami z falafelem, sałatą i sosami.
Odwiedziliśmy także targ w Radolfzell, na którym królowały uwielbiane przez Niemców szparagi.
Jednak wszystko co dobre szybko się kończy i niedzielę musieliśmy poświecić na powrót do Saint-Bris-Le-Vinoux. Następny wizyta w domu już po zakończeniu pracy czyli za 6 tygodni :)
10.05.2015
Niedzielne gotowanie
Piękna, słoneczna niedziela upływa nam leniwie na opalaniu się oraz gotowaniu. Narobiliśmy wielką foremkę zapiekanki ziemniaczanej z cukinią, pieczarkami i soczewicą (na nadchodzące dwa dni). Oprócz tego zachciało nam się pasty słonecznikowej z dodatkiem pomidorów suszonych (przepis tutaj), tym razem jednak dodaliśmy do niej jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego i trochę suszonego oregano. Na obiad natomiast zjedliśmy kotlety ciecierzycowe z kupnej mieszanki, którą uwielbiamy (o takiej), ziemniaki puree, kapustę kiszoną oraz resztkę soczewicy z cebulą, czosnkiem i pomidorami (która pozostała nam z robienia zapiekanki). Krótko mówiąc - objedliśmy się, że hej :)
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami.
Kotlety ciecierzycowe + kapusta kiszona + ziemniaki + soczewica.
Zapiekanka ziemniaczana: kilka ziemniaków + dwie cukinie + pieczarki + soczewica + wegański ser żółty.
Nie wiemy jak smakuje, bo dopiera będziemy ją jeść jutro, ale prawdopodobnie będzie smacznie :)
8.05.2015
Fotomix
Dziś kilka fotek potraw, które zajadaliśmy ostatnimi dniami.
Hummus z zielonego groszku + brukselka, burak, awokado...
Pasztet z dyni i kaszy jaglanej + pomidor, rzodkiewka, sałata...
Pomidor + roszponka + awokado + papryka + "twarożek" z tofu jedwabistego z rzodkiewką i szczypiorkiem.
Kasza jęczmienna + fasola z pieczarkami, bakłażanem i passatą pomidorową.
Kasza jaglana + duża ilość pora z cebulą i pieczarkami...
...zalana takim oto pysznym sokiem warzywnym.
Subskrybuj:
Posty (Atom)