17.06.2015

Ekspresowa fasola w pomidorach z ziemniakami

W kamperowej kuchni królują potrawy ekspresowe. Ostatnio zajadaliśmy fasolkę z puszki z cebulą, którą zalaliśmy passatą pomidorową, do tego podsmażane ziemniaki (ze słoika). Wystarczy 10 minut i pyszny obiad gotowy. Oryginalności tej oto potrawie nadała spora ilość pysznej mieszanki przypraw pochodzącej z północnej Afryki, w której skład wchodzą takie oto składniki: kolendra, kumin, kurkuma, imbir, pieprz cayenne.



14.06.2015

Placuszki porowe z pietruszkowym pesto

Przedwczoraj zajadaliśmy takie oto placuszki porowe...

Składniki (na około 15 sztuk):
  • 3 pory (tylko biała część);
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego;
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu;
  • pol łyżeczki cynamonu;
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego+3 łyżki cieplej wody;
  • 1 szklanka mleka sojowego;
  • 1 łyżka octu;
  • 1,5 szklanki mąki ciecierzycowej;
  • pol łyżeczki proszku do pieczenia;
  • sol, pieprz, ostra mielona papryka;
  • oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
Pory kroimy w talarki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przyprawy, cukier i dusimy około 10-15 minut. W międzyczasie zalewamy siemię ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut. W misce mieszamy mleko, ocet, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy podsmażone pory i dokładnie mieszamy. Wykładamy po łyżce ciasta na patelnię i smażymy placki przez 3-4 minuty z każdej strony.

Placuszki zjedliśmy z pietruszkowym pesto (podobny przepis tutaj) dodaliśmy jeszcze garść orzechów nerkowca.

13.06.2015

Fotomix

Ekspresowo wrzucamy kilka fotek potraw, które zajadaliśmy ostatnimi dniami :)

Szaleństwo naleśnikowe trwa :) Tym razem ciecierzycowy z hummusem groszkowym (przepis tutaj) i warzywami.

Sałata z ziemniakami (zostało nam kilka sztuk z obiadu, więc jakoś je trzeba było wykorzystać) + ryżowiec z pastą groszkową (podobny przepis tutaj).

Klasyczny hummus + warzywka.

Kasza jaglana + pomidorowy sos z soczewicy i pieczarek.

Placki cukiniowe (podobny przepis tutaj) + tzatziki (starty ogórek, jogurt, czosnek).

Kasza gryczana z ciecierzycą i pieczarkami + szparagi.

Kotlety soczewicowo-jaglane + czerwona kapusta na ciepło + niezawodne ziemniaki :)

9.06.2015

Bezglutenowe naleśniki ciecierzycowe z kaszą gryczaną i pieczarkami

Wczoraj były naleśniki na słodko, a dziś wersja na ostro.

Składniki (około 10 naleśników):

  • 2 szklanki mąki ciecierzycowej;
  • 2-2,5 szklanki mleka sojowego (niesłodzonego);
  • pol łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli, kurkumy oraz pieprzu;
  • łyżka oliwy z oliwek + trochę do smażenia.
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy (miksujemy) z mlekiem, proszkiem do pieczenia, przyprawami oraz łyżką oliwy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.


Farsz:

Składniki:
  • około 300g ugotowanej kaszy gryczanej;
  • 500g pieczarek;
  • cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy;
  • sol, pieprz, ostra papryka i co kto lubi do smaku;
  • oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy przyprawy, a po chwili zmiażdżony czosnek.Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy wszystko około 10-15 minut. Na koniec dodajemy ciecierzycę oraz kaszę gryczaną. Dokładnie wszystko mieszamy, a następnie faszerujemy naleśniki. PYCHOTA!

8.06.2015

Bezglutenowe naleśniki ciecierzycowe z pieczonym rabarbarem

Ostatnio polubiliśmy naleśniki. Nie jedliśmy ich bardzo dawno i nigdy nie były one specjalnie przez nas uwielbiane, ale kiedy zrobiliśmy je z mąki ciecierzycowej (znowu unikamy glutenu) urzekły nas i zagościły na naszym stole na stale. Tym razem propozycja na słodko.


Składniki (około 10 naleśników):
  • 2 szklanki maki ciecierzycowej;
  • 2-2,5 szklanki mleka sojowego (słodzonego);
  • pol łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • łyżka oliwy z oliwek + trochę do smażenia.
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy (miksujemy) z mlekiem, proszkiem do pieczenia, solą oraz łyżka oliwy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.


Naleśniki zjedliśmy z pieczonym rabarbarem. Wystarczy go obrać, pokroić na małe kawałki, posypać obficie cukrem i zapiekać około 30 minut w piekarniku nagrzanym na około 180st. I gotowe.

Następnym razem wrzucimy przepis na naleśniki w wersji wytrawnej.

1.06.2015

Makaron soba z cukinią i ciecierzycą w pomidorach

Podczas minionego weekendu byliśmy na wycieczce w pięknym mieście Troyes. W piątek po pracy postanowiliśmy zwinąć manatki, zapakować kampera i oderwać się od naszego lokum i współlokatorów (nie chcieliśmy spędzić kolejnego weekendu na pijaństwie i nic nie robieniu). Wyjazd dobrze nam zrobił i złapaliśmy trochę pozytywnej energii. Zapomnieliśmy już jak fajnie jest kamperować, gotować w mikro kuchni i być po prostu turystą. Wrzucamy dziś przepis na szybkie, proste (czyli idealne do kamperowej kuchni) danie z nutą orientu (za sprawą dodatku kurkumy, imbiru oraz kuminu).


Składniki:
  • 600 ml passaty pomidorowej,
  • 400g ciecierzycy (u nas ze słoika);
  • 3 małe cukinie;
  • 2 cebule;
  • 3-4 ząbki czosnku; 
  • sol, pieprz;
  • łyżka przyprawy typu curry (my mieliśmy marokańska mieszankę z kurkuma, imbirem, kuminem);
  • olej słonecznikowy do smażenia;
  • 250 g makaronu soba.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę. Dosypujemy przyprawę curry, dodajemy zmiażdżony czosnek oraz  pokrojoną cukinię. Dusimy około 10 minut, a następnie dolewamy passatę pomidorową oraz ciecierzycę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy kolejne kilka minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty, odcedzamy i polewamy sosem.



 Na kolację bagietka z sałatą. Mapa jako obrus :)

 A oto piękne Troyes. Warto odwiedzić tą historyczną stolicę Szampanii.


Szampany może Francuzi robią dobre, ale piwa paskudne. Jak tylko wypatrzymy w sklepie jakieś niemieckie to od razu kupujemy.

28.05.2015

Szybki fotomix

Od jakiegoś czasu nie mamy ochoty na dodawanie wpisów, gotowanie nowych potraw i ogólnie na nic. Pobyt we Francji nam już obrzydł i chce nam się do domu. Już nie możemy się doczekać powrotu do Niemiec, a pod koniec lipca do Polski (oj, te pyszne pomidory z ogródka rodziców). Jednak jeszcze cztery tygodnie musimy przeboleć i wytrzymać w międzynarodowym towarzystwie na naszej obecnej kwaterze. Dziś odrobina fotek z minionych dni. Nic specjalnego, ale nawet nie chce nam się fotografować wszystkich posiłków (nie zawsze też sytuacja pozwala na zrobienie fotki).

 Spaghetti bezglutenowe + sos: fasola czerwona + pomidory + oliwki + cebula.

 Pasta słonecznikowa + warzywa + chleb żytni na zakwasie.

 Szparagi + ryżowiec z wędzonym tofu + pomidor z zielenina.

 To co widać :) Dużo składników na jednym talerzu.

Połączenie niemiecko-polskie. Bigos + kartoffelsalat.

Nie ominął nas również finał Eurowizji w naszym międzynarodowym towarzystwie...

...podczas, którego nasi włoscy współlokatorzy narobili pierogów ruskich we włoskim wydaniu...

... ale my wykorzystując ich ciasto i nadzienie wegańskie (specjalnie dla nas zrobione) musieliśmy pomoc im w lepieniu. Nasze kształty wygrały :)




Zaliczyliśmy także targ staroci...

...gdzie zakupiliśmy takie oto cacka (szafka 5 Euro, miska 4 Euro).
 
Przepraszamy wszystkich za mało entuzjastyczny ton wpisu, ale coś nam ten wyjazd nie służy i Didolowi także, gdyż od miesiąca nie ma ochoty na nic i ciężko go rozweselić. 

Widzicie ten smutek w oczach? :(

18.05.2015

Weekendowe gotowanie

Weekend minął nam bardzo przyjemnie, ale i szybko. Podczas czterech dni wolnego postanowiliśmy znowu odwiedzić domek nad ukochanym Bodeńskim :). Pogoda niestety nie dopisała i o opalaniu się nad jeziorem musieliśmy zapomnieć, ale za to mogliśmy pozwolić sobie na dłuższe gotowanie. Przedstawiamy zatem potrawy, które gościły u nas podczas tych kilku dni.

Bakłażan +cukinia + pomidory + pieczarki + ciecierzyca + cebula. 
Połączenie idealne :)

 Wyżej wymienione zjedzone zostały z kuskusem.

Po obiedzie zostało nam trochę cukinii, więc na kolację postanowiliśmy nasmażyć takich oto placuszków z tartej cukinii i mąki ciecierzycowej. Pychota, dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Podczas pobytu w domu odwiedziła nas mama Grażyna, więc ugościliśmy ją: 
 pyszną pizzą z pieczarkami, cukinią, wędzonym tofu oraz szparagami...

Sałatką owocową na śniadanie...

...oraz pieczonymi warzywami z falafelem, sałatą i sosami.



Odwiedziliśmy także targ w Radolfzell, na którym królowały uwielbiane przez Niemców szparagi.

Jednak wszystko co dobre szybko się kończy i  niedzielę musieliśmy poświecić na powrót do Saint-Bris-Le-Vinoux. Następny wizyta w domu już po zakończeniu pracy czyli za 6 tygodni :)

10.05.2015

Niedzielne gotowanie

Piękna, słoneczna niedziela upływa nam leniwie na opalaniu się oraz gotowaniu. Narobiliśmy wielką foremkę zapiekanki ziemniaczanej z cukinią, pieczarkami i soczewicą (na nadchodzące dwa dni). Oprócz tego zachciało nam się pasty słonecznikowej z dodatkiem pomidorów suszonych (przepis tutaj), tym razem jednak dodaliśmy do niej jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego i trochę suszonego oregano. Na obiad natomiast zjedliśmy kotlety ciecierzycowe z kupnej mieszanki, którą uwielbiamy (o takiej), ziemniaki puree, kapustę kiszoną oraz resztkę soczewicy z cebulą, czosnkiem i pomidorami (która pozostała nam z robienia zapiekanki). Krótko mówiąc - objedliśmy się, że hej :)

Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami.

Kotlety ciecierzycowe + kapusta kiszona + ziemniaki  + soczewica.

 Zapiekanka ziemniaczana: kilka ziemniaków + dwie cukinie + pieczarki + soczewica + wegański ser żółty.

Nie wiemy jak smakuje, bo dopiera będziemy ją jeść jutro, ale prawdopodobnie będzie smacznie :)

8.05.2015

Fotomix

Dziś kilka fotek potraw, które zajadaliśmy ostatnimi dniami.

 Hummus z zielonego groszku + brukselka, burak, awokado...

 Pasztet z dyni i kaszy jaglanej + pomidor, rzodkiewka, sałata...

Pomidor + roszponka + awokado + papryka + "twarożek" z tofu jedwabistego z rzodkiewką i szczypiorkiem.

Kasza jęczmienna + fasola z pieczarkami, bakłażanem i passatą pomidorową.

Kasza jaglana + duża ilość pora z cebulą i pieczarkami...

...zalana takim oto pysznym sokiem warzywnym.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...