28.01.2015

Prosty pasztet soczewicowo-ryżowy

Kilka dni temu zaplanowaliśmy zrobić pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej. Taki tradycyjny bez udziwnień. Jednak w tym dniu po obiedzie zostało nam trochę ryżu basmati więc przepis na pasztet uległ modyfikacji. Postanowiliśmy nie gotować już kaszy, a w jej miejsce użyć ryżu. Nie robiliśmy jeszcze nigdy takiej wersji więc mieliśmy lekkie obawy czy, aby na pewno coś z tego wyjdzie, ale na szczęście okazało się, że spokojnie można zamienić kaszę jaglaną na ryż.

Składniki (keksówka 28cm, ale lepiej użyć krótszej, aby pasztet był wyższy):
  • 1 szklanka suchej zielonej soczewicy (namoczonej wcześniej kilka godzin);
  • około 1 szklanki ugotowanego ryżu;
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine;
  • 2-3 łyżki sosu sojowego;
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego;
  • pieprz, sól, ostra papryka mielona;
  • 3-4 łyżki musztardy do posmarowania pasztetu po wierzchu (taki nasz eksperyment).
Sposób przygotowania:
Namoczoną soczewicę gotujemy około 20 minut. Do ugotowanej soczewicy dodajemy ryż, oliwę, sos sojowy oraz przyprawy. Miksujemy wszystko na gładką masę, a następnie przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki, smarujemy po wierzchu musztardą. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około 40 minut.

25.01.2015

Brukselka z ziemniakami i tofu

Ostatnio upichciliśmy całkiem smaczne danie z brukselki, ziemniaków oraz tofu. Trochę był to przepis improwizowany, ale takie właśnie potrawy są czasem najlepsze. Nie trzeba trzymać się sztywno proporcji, miar, przypraw itp. Po prostu wrzucamy na patelnię lub do gara to co mamy pod ręką, doprawiamy tak jak lubimy najbardziej i tyle. Warto czasem kombinować i eksperymentować.


Składniki (ok. 4 porcje):
  • 1 kg brukselki;
  • 3-4 duże ziemniaki;
  • 200 g tofu naturalnego;
  • 1 cebula;
  • spory kawałek białej części pora;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 2 liście laurowe;
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej;
  • sól, pieprz i co kto lubi do smaku (można na ostro, można łagodnie :))
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia;
  • 2 łyżki płatków drożdżowych.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię lub do garnka wlewamy oliwę po czym wrzucamy pokrojoną cebulę, pora, czosnek liście laurowe oraz wędzoną paprykę. Smażymy 2-3 minuty, a następnie dorzucamy oczyszczoną i przekrojoną na pół brukselkę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz tofu. Zalewamy warzywa niewielką ilością wody (można także bulionem), przyprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20-30 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dosypujemy płatki drożdżowe i mieszamy dokładnie.
Pychota! Na pewno powtórzymy ten przepis jeszcze nie jeden raz.

20.01.2015

Ekspresowy wegański kapuśniak

Od kilku dni pogoda nie zachwyca :( Zimno, szaro, ponuro, mokro bleeee... W takie właśnie dni mamy ochotę jeść gęste, rozgrzewające zupy. Tym razem szybki wpis i przepis na pyszna zupę kapuścianą z nutką orientu inspirowany książką Jadlonomii).

Składniki (ok.4 porcje ):
  • około 400g białej kapusty;
  • 1 marchewka;
  • kawałek selera;
  • 3-4 ziemniaki;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • około 2 cm korzenia imbiru;
  • puszka pomidorów krojonych;
  • 1 litr bulionu warzywnego;
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu;
  • sol, pieprz;
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
  • natka pietruszki lub kolendry do dekoracji (i smaku oczywiście).
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno pokrojony czosnek, imbir oraz kumin. Po chwili wrzucamy poszatkowaną kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz seler. Dusimy wszytko pod przykryciem około 10 minut po czym wlewamy do garnka bulion i pomidory z puszki. Doprawiamy pieprzem oraz solą, a następnie gotujemy zupę 15-20 minut do momentu gdy kapusta i warzywa zmiękną. Na talerzu posypujemy zupę natką pietruszki lub kolendrą.

17.01.2015

Fotomix

Kiedy ta zima się wreszcie skończy? Już nie możemy się doczekać chwili gdy znowu zapakujemy naszego kamperka i ruszymy gdzieś w drogę. Miło jest przebywać w wygodnym mieszkanku, pichcić, czytać, spacerować... ale już nam się trochę znudziło i czujemy potrzebę zmiany otoczenia. No cóż, musimy jeszcze trochę poczekać, na szczęście marzec już niedaleko :). Póki co żyjemy sobie spokojnie - zakupy, gotowanie, rowerki, nauka języka, zwiedzanie okolicy itp. Taka emerycka egzystencja :).
Dziś wrzucamy kilka fotek tego co gościło w tym tygodniu na naszych talerzach.

Fasolka szparagowa w pomidorach z migdałowym parmezanem. Przepis na podobne danie tutaj.

 Kasza gryczana + sos pieczarkowo-paprykowy + kapusta własnego kiszenia + pyszna rozgotowana czerwona soczewica :)

 Puree ziemniaczane + kotlety sojowe + surówka z czarnej rzepy z majonezem.

 Surówka z rzepy (wyszło nam na dwa dni) + kotlet z selera (panierka z mąki kukurydzianej i zmielonych alg) + kluski śląskie z sosem grzybowym.

A na zakończenie kolacja: niezawodny hummus + trochę warzyw.

Byle do wiosny...

14.01.2015

Papryka duszona z ciecierzycą

Zawsze, gdy robimy hummus zostaje nam trochę ugotowanej ciecierzycy. Najczęściej podjadamy nadmiar tak po prostu bez niczego (dobra przekąska przed telewizorem), tym razem jednak postanowiliśmy zużyć resztki podczas obiadu. W lodówce leżały sobie jeszcze papryki, freegańska cukinia oraz spory słoik zaczętego kilka dni wcześniej ajwaru. Zrobiliśmy więc coś jakby gulasz, a następnie dosypaliśmy do niego naszą ciecierzycę. Tak oto powstało szybkie, proste i bardzo smaczne danie.


Składniki (na 2 porcje):
  • 2 czerwone papryki;
  • kawałek pora; 
  • 1 mała cukinia;
  • 1 czerwona cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 3-4 łyżki ajwaru;
  • 3-4 łyżki ugotowanej ciecierzycy;
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki;
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki;
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu;
  • 2 liście laurowe;
  • pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez 3-4 minuty pokrojoną grubo cebulę, pora liście laurowe oraz posiekany drobno czosnek. Dodajemy kumin, wędzoną oraz słodką paprykę. Następnie wrzucamy pokrojoną w dość duże kawałki paprykę czerwoną oraz cukinię. Mieszamy wszystko dokładnie, dodajemy ajwar, pieprz oraz sól. Dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Po tym czasie wsypujemy ugotowaną ciecierzycę, mieszamy i dusimy ponownie 10 minut. Na koniec można posypać świeżą natką pietruszki (my użyliśmy suszonej) lub kolendrą.



11.01.2015

Kotleciki z tofu, sos pieczarkowy, kluski śląskie

Dziś będzie wpis hurtowy. Narobiliśmy ostatnio dosyć sporo pysznych kotlecików z tofu, które zajadaliśmy przez dwa dni. Pierwszego dnia z ziemniakami puree, a drugiego z klasycznymi kluskami śląskimi  (tak naprawdę także niemieckimi, gdyż tutaj u nas w regionie również są popularne  tego typu twory tylko w trochę innym kształcie). Do tego wszystkiego dodaliśmy pyszny sosik pieczarkowy, który robi się błyskawicznie.

A więc zacznijmy od kotlecików...

Składniki (nam wyszło 17 sztuk):
  • 400g naturalnego tofu;
  • 2 marchewki;
  • kawałek pora;
  • 1 cebula;
  • 3-4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej;
  • pieprz, sól, suszona pietruszka;
  • oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:
Tofu rozdrabniamy w misce, dodajemy drobno posiekaną cebulę, pora oraz startą na małych oczkach marchewkę. Przyprawiamy do smaku, dokładnie wszystko mieszamy, a następnie formujemy średniej wielkości kuleczki. Smażymy na rozgrzanej oliwie kilka minut z każdej strony.


Teraz przejdźmy do sosu pieczarkowego:

Składniki:
  • 500g pieczarek;
  • 1 mala cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki suszonej pietruszki;
  • opakowanie śmietanki sojowej (125ml);
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia;
  • pieprz, sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek, pieprz i sól. Dusimy wszytko około 10-15 minut, a następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy pietruszkę, mieszamy i gotowe.



Co powiecie na taki zestaw obiadowy? Kapusta czerwona własnego kiszenia- pychota!

Pierwszego dnia nagotowaliśmy większą ilość ziemniaków z myślą, aby zrobić z nich następnego dnia kluski śląskie. Przepis na nie to łatwizna, wystarczy podzielić potłuczone ziemniaki na cztery części, jedna część odłożyć na bok, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (część którą odłożyliśmy oczywiście także dodajemy z powrotem). Wyrabiamy wszytko dokładnie na gładką masę po czym formujemy małe kuleczki robiąc dziurkę w każdej z nich. Kluski gotujemy w osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

7.01.2015

Bób duszony w pomidorach

Czy tak samo jak my kochacie bób? Moglibyśmy go jeść na okrągło, ale niestety do sezonu na świeży jeszcze daleko, a najbardziej smakuje nam taki prosto z wody posypany odrobiną soli. Przeglądając książkę Jadlonomii (styczeń chyba ogłosimy miesiącem z przepisami z tej właśnie książki :)), natrafiliśmy na ciekawy przepis na "bób po libańsku". Od razu nam się spodobał za sprawą użytych w nim przypraw więc postanowiliśmy jak najszybciej go zrobić. O świeżym bobie oczywiście o tej porze roku nie ma co marzyc, ale na szczęście mamy tu wiele sklepów tureckich gdzie dostępne są wszystkie rodzaje suszonych strączków, w tym także bób. Nie jest on tak dobry jak ten młodziutki w szczycie sezonu, ale na tego rodzaju danie jak najbardziej się nadaje.
A więc:


Składniki (na 2-3 porcje):
  • ponad 2 szklanki ugotowanego bobu (my moczyliśmy nasz suszony cala noc);
  • 1 cebula;
  • 2 liście laurowe;
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu;
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • szczypta chili;
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 puszka pomidorów krojonych;
  • 5-6 sztuk suszonych daktyli (w książce są rodzynki, ale nie mieliśmy);
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki (lepiej użyć świeżej, ale także nie posiadaliśmy);
  • sól, pieprz mielony.
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę wraz z wszystkimi przyprawami. Dusimy kilka minut, dodajemy ugotowany bób. pomidory, daktyle, pietruszkę, sól oraz pieprz. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Podajemy z ryżem, kuskusem lub bulgurem, ale myślimy ze z ugotowanymi ziemniakami także byłoby dobrze :)


5.01.2015

Aromatyczna zupa z suszonych podgrzybków

Ostatnio cały czas mamy ochotę na zupy, a wiadomo, że nie ma to jak talerz gorącej zupy po powrocie z zimowego spaceru. Dziś propozycja na pyszną zupę grzybową (wiemy, ze po świętach niektórzy mogli się przejeść grzybami, ale my je uwielbiamy i nigdy nie mamy ich dość). Przepis zaciągnięty z książki Jadlonomii (chyba przerobimy niedługo wszystkie jej zupy) i naprawdę wart wypróbowania. Prosto i  pysznie.

Składniki ( 3-4 porcje):
  • 1 szklanka suszonych podgrzybków (zalanych wodą i moczonych całą noc);
  • 300 ml wody (do zalania grzybów);
  • 4 małe ziemniaki;
  • 2 średnie marchewki;
  • 1 pietruszka;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 3 liście laurowe;
  • ok. 700 ml bulionu warzywnego;
  • 3 łyżki oleju;
  • sól, mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
Namoczone grzyby odcedzamy (wodę zostawiamy na potem) i kroimy w drobne kawałki. Ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy grzyby, czosnek, liście laurowe i chwilę wszystko dusimy. Dodajemy pokrojone warzywa, wlewamy wodę w której moczyły się grzyby oraz bulion warzywny. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.

4.01.2015

Smaczna i zdrowa pasta slonecznikowa

Ostatnio zmieniliśmy trochę grafik naszych posiłków. Robimy sobie także przerwę od produktów zawierających gluten. Od nowego roku na śniadanie wypijamy około 600-700 ml koktajlu owocowo-warzywnego, na kolację natomiast jemy to co wcześniej jedliśmy rano, czyli kanapki i rożne warzywka.

Przykładowa kolacja: ryżowiec z awokado + zielenina :)

A tutaj niezawodna tofucznica (podobny przepis tutaj) + ryżowiec z awokado + trochę zieleniny.

Ale przejdźmy do pasty słonecznikowej. Kiedyś dawaliśmy już przepis na taką pastę (tutaj), ale tym razem użyliśmy troszkę innych składników.

  
Składniki:

  • szklanka ziaren słonecznika (moczonych przez noc);
  • 4 suszone pomidory z zalewy;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 3-4 łyżki soku z cytryny;
  • 3-4 łyżki wody;
  • sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Namoczone przez noc ziarna słonecznika odlewamy i przekładamy do blendera. Dodajemy suszone pomidory, przyprawy, sok z cytryny oraz wodę. Wszystko miksujemy niekoniecznie bardzo dokładnie :)

3.01.2015

Szpinak z curry, imbirem i sosem sojowym

O tym jak bardzo lubimy szpinak pisaliśmy już nie jeden raz na blogu wiec tym razem przejdźmy po prostu do przepisu.

Składniki (2 duże porcje):
  • około 500g mrożonego szpinaku (my wcześniej go rozmroziliśmy, ale nie jest to konieczne);
  • 1 duza cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 2 cm korzenia imbiru;
  • 2 łyżki przyprawy curry;
  • 2-3 łyżki sosu sojowego;
  • sol, pieprz, chili.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzany olej wsypujemy pokrojoną cebule. Smażymy 2-3 minuty po czym dodajemy starty czosnek, imbir, curry oraz sos sojowy. Mieszamy i dusimy kolejne kilka minut. Następnie dodajemy szpinak, doprawiamy chili, sola i pieprzem po czym dusimy pod przykryciem 10-15 minut.


Tym razem szpinak zjedliśmy z makaronem ryżowym, ale idealnie pasowałby także ryz. Mozna również dodać do duszącego się szpinaku trochę mleka kokosowego.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...