7.02.2015

Prosty pasztet jaglano-dyniowy

Z racji tego, iż wybieramy się w przyszłym tygodniu na kilkanaście dni do Polski, pozbywamy się naszych zapasów z lodówki. A że w zamrażalce mamy spore ilości dyni, to ostatnie dni gościła ona na naszych talerzach dosyć często. Między innymi w postaci pysznego oraz bardzo prostego w wykonaniu pasztetu. Robiliśmy już kiedyś bardziej skomplikowaną wersję (przepis tutaj), ale ta jest równie smaczna. Polecamy!

Składniki (keksówka 28cm):
  • szklanka suchej kaszy jaglanej;
  • około 500 g dyni Hokkaido;
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz, ostra mielona papryka;
  • musztarda ziarnista do posmarowania pasztetu z wierzchu.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy (zimna woda, następnie gorąca i znowu zimna) i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę dynię. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką mieloną, a następnie dusimy pod przykryciem 15-20 minut do momentu, aż dynia zrobi się miękka. Mieszamy kaszę z dynią i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Smarujemy musztardą wierzch pasztetu, a następnie zapiekamy w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni około 50-60 minut.

5.02.2015

Fasolka urid w pomidorach

Ostatnia wizyta w tureckim sklepie zaowocowała zakupem worka nieznanej nam dotychczas malutkiej fasolki urid (inaczej zwanej mungo), która przybyła do nas prosto z Birmy. Fasolka jest drobna, czarna, a podczas moczenia robi się trochę zielonkawa i nie zwiększa nadmiernie swojej objętości. Nie bardzo chciało nam się szukać nie wiadomo jakich wykwintnych przepisów na wykorzystanie tejże fasolki więc postanowiliśmy zrobić ją po swojemu z użyciem tego co akurat było w spiżarce. A że nigdy nie brakuje u nas pysznej i gęstej passaty pomidorowej to właśnie ona stała się ona dodatkiem do azjatyckiej fasolki.


Składniki (3-4 porcje):
  • szklanka czarnej fasolki urid (moczyliśmy ja prawie 24 godziny, gdyż miała być zjedzona dzień wcześniej, ale plany uległy zmianie i ugotowaliśmy ją na następny dzień);
  • 1 duża cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 2 liście laurowe;
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu;
  • 2-3 łyżeczki garam masala;
  • 500 ml passaty pomidorowej;
  • sól, pieprz, papryka mielona;
  • oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
Fasolkę gotujemy około 20-30 minut. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek, liście laurowe, kumin oraz garam masala. Po chwili dodajemy ugotowaną fasolkę. Mieszamy, a następnie wlewamy passatę pomidorową i doprawiamy resztą przypraw. Dusimy pod przykryciem około 10-15 minut i gotowe.  My zjedliśmy z dodatkiem ryżu, ale pasowałoby także jakieś dobre pieczywo (ach! ta dieta bezglutenowa. Choć nie jest tak źle, chlebek kukurydziano- ryżowy też daje radę :)).



31.01.2015

Wegański fotomix

Dziś pora na cotygodniowy mix potraw, które gościły na naszych talerzach ostatnimi dniami, ale jakoś nie doczekały się osobnych wpisów. Zresztą większość z nich już kiedyś była dodana na blogu :) Może kogoś z Was najdzie ochota na przyrządzenie podobnych dań...

 Korzystamy z zapasów dyni w zamrażalce (a jeszcze sporo jej zostało). Powyżej niezawodna zupa-krem tym razem z dodatkiem makaronu ryżowego i oleju z pestek dyni. 
Podobny przepis na zupę był tutaj.

 Zupa-krem z pomidorów i mleka kokosowego. Taka wersję robiliśmy pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Przepis pochodzi z książki Jadlonomii.

 Pieczone ziemniaki + kotlet z soczewicy (podobny przepis tutaj) + jarmuż w pomidorach (taki najbardziej lubimy).

 Puree ziemniaczane + kotlety z pieczarek (przepis tutaj) + surówka z kiszonej czerwonej kapusty.

 Gotowana brukselka + gnocchi (zrobiliśmy je z puree ziemniaczanego i mąki ziemniaczanej, w sumie tak jak kluski śląskie tylko kształt inny) + sos pieczarkowo-podgrzybkowy.

 A powyżej dzisiejszy obiad. Ryż basmati z dodatkiem dzikiego + czerwona soczewica + ulubiony jarmuż w pomidorach :) wszystko polane odrobiną mega ostrej Srirachy.

 Kolacyjka: salata + pomidor + ogorek + kukurydza + awokado + sos z tahini (tahihi mieszamy z kilkoma łyżkami wody, soku z cytryny oraz czosnkiem).

Nasz pierwszy bezglutenowy chleb :) Użyliśmy za dużej keksówki i trochę niski nam wyszedł, ale kolejne będą na pewno lepsze. Przepis pochodzi z bloga  Elf w kuchni.

28.01.2015

Prosty pasztet soczewicowo-ryżowy

Kilka dni temu zaplanowaliśmy zrobić pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej. Taki tradycyjny bez udziwnień. Jednak w tym dniu po obiedzie zostało nam trochę ryżu basmati więc przepis na pasztet uległ modyfikacji. Postanowiliśmy nie gotować już kaszy, a w jej miejsce użyć ryżu. Nie robiliśmy jeszcze nigdy takiej wersji więc mieliśmy lekkie obawy czy, aby na pewno coś z tego wyjdzie, ale na szczęście okazało się, że spokojnie można zamienić kaszę jaglaną na ryż.

Składniki (keksówka 28cm, ale lepiej użyć krótszej, aby pasztet był wyższy):
  • 1 szklanka suchej zielonej soczewicy (namoczonej wcześniej kilka godzin);
  • około 1 szklanki ugotowanego ryżu;
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine;
  • 2-3 łyżki sosu sojowego;
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego;
  • pieprz, sól, ostra papryka mielona;
  • 3-4 łyżki musztardy do posmarowania pasztetu po wierzchu (taki nasz eksperyment).
Sposób przygotowania:
Namoczoną soczewicę gotujemy około 20 minut. Do ugotowanej soczewicy dodajemy ryż, oliwę, sos sojowy oraz przyprawy. Miksujemy wszystko na gładką masę, a następnie przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki, smarujemy po wierzchu musztardą. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około 40 minut.

25.01.2015

Brukselka z ziemniakami i tofu

Ostatnio upichciliśmy całkiem smaczne danie z brukselki, ziemniaków oraz tofu. Trochę był to przepis improwizowany, ale takie właśnie potrawy są czasem najlepsze. Nie trzeba trzymać się sztywno proporcji, miar, przypraw itp. Po prostu wrzucamy na patelnię lub do gara to co mamy pod ręką, doprawiamy tak jak lubimy najbardziej i tyle. Warto czasem kombinować i eksperymentować.


Składniki (ok. 4 porcje):
  • 1 kg brukselki;
  • 3-4 duże ziemniaki;
  • 200 g tofu naturalnego;
  • 1 cebula;
  • spory kawałek białej części pora;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 2 liście laurowe;
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej;
  • sól, pieprz i co kto lubi do smaku (można na ostro, można łagodnie :))
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia;
  • 2 łyżki płatków drożdżowych.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię lub do garnka wlewamy oliwę po czym wrzucamy pokrojoną cebulę, pora, czosnek liście laurowe oraz wędzoną paprykę. Smażymy 2-3 minuty, a następnie dorzucamy oczyszczoną i przekrojoną na pół brukselkę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz tofu. Zalewamy warzywa niewielką ilością wody (można także bulionem), przyprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20-30 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dosypujemy płatki drożdżowe i mieszamy dokładnie.
Pychota! Na pewno powtórzymy ten przepis jeszcze nie jeden raz.

20.01.2015

Ekspresowy wegański kapuśniak

Od kilku dni pogoda nie zachwyca :( Zimno, szaro, ponuro, mokro bleeee... W takie właśnie dni mamy ochotę jeść gęste, rozgrzewające zupy. Tym razem szybki wpis i przepis na pyszna zupę kapuścianą z nutką orientu inspirowany książką Jadlonomii).

Składniki (ok.4 porcje ):
  • około 400g białej kapusty;
  • 1 marchewka;
  • kawałek selera;
  • 3-4 ziemniaki;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • około 2 cm korzenia imbiru;
  • puszka pomidorów krojonych;
  • 1 litr bulionu warzywnego;
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu;
  • sol, pieprz;
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
  • natka pietruszki lub kolendry do dekoracji (i smaku oczywiście).
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno pokrojony czosnek, imbir oraz kumin. Po chwili wrzucamy poszatkowaną kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz seler. Dusimy wszytko pod przykryciem około 10 minut po czym wlewamy do garnka bulion i pomidory z puszki. Doprawiamy pieprzem oraz solą, a następnie gotujemy zupę 15-20 minut do momentu gdy kapusta i warzywa zmiękną. Na talerzu posypujemy zupę natką pietruszki lub kolendrą.

17.01.2015

Fotomix

Kiedy ta zima się wreszcie skończy? Już nie możemy się doczekać chwili gdy znowu zapakujemy naszego kamperka i ruszymy gdzieś w drogę. Miło jest przebywać w wygodnym mieszkanku, pichcić, czytać, spacerować... ale już nam się trochę znudziło i czujemy potrzebę zmiany otoczenia. No cóż, musimy jeszcze trochę poczekać, na szczęście marzec już niedaleko :). Póki co żyjemy sobie spokojnie - zakupy, gotowanie, rowerki, nauka języka, zwiedzanie okolicy itp. Taka emerycka egzystencja :).
Dziś wrzucamy kilka fotek tego co gościło w tym tygodniu na naszych talerzach.

Fasolka szparagowa w pomidorach z migdałowym parmezanem. Przepis na podobne danie tutaj.

 Kasza gryczana + sos pieczarkowo-paprykowy + kapusta własnego kiszenia + pyszna rozgotowana czerwona soczewica :)

 Puree ziemniaczane + kotlety sojowe + surówka z czarnej rzepy z majonezem.

 Surówka z rzepy (wyszło nam na dwa dni) + kotlet z selera (panierka z mąki kukurydzianej i zmielonych alg) + kluski śląskie z sosem grzybowym.

A na zakończenie kolacja: niezawodny hummus + trochę warzyw.

Byle do wiosny...

14.01.2015

Papryka duszona z ciecierzycą

Zawsze, gdy robimy hummus zostaje nam trochę ugotowanej ciecierzycy. Najczęściej podjadamy nadmiar tak po prostu bez niczego (dobra przekąska przed telewizorem), tym razem jednak postanowiliśmy zużyć resztki podczas obiadu. W lodówce leżały sobie jeszcze papryki, freegańska cukinia oraz spory słoik zaczętego kilka dni wcześniej ajwaru. Zrobiliśmy więc coś jakby gulasz, a następnie dosypaliśmy do niego naszą ciecierzycę. Tak oto powstało szybkie, proste i bardzo smaczne danie.


Składniki (na 2 porcje):
  • 2 czerwone papryki;
  • kawałek pora; 
  • 1 mała cukinia;
  • 1 czerwona cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 3-4 łyżki ajwaru;
  • 3-4 łyżki ugotowanej ciecierzycy;
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki;
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki;
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu;
  • 2 liście laurowe;
  • pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez 3-4 minuty pokrojoną grubo cebulę, pora liście laurowe oraz posiekany drobno czosnek. Dodajemy kumin, wędzoną oraz słodką paprykę. Następnie wrzucamy pokrojoną w dość duże kawałki paprykę czerwoną oraz cukinię. Mieszamy wszystko dokładnie, dodajemy ajwar, pieprz oraz sól. Dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Po tym czasie wsypujemy ugotowaną ciecierzycę, mieszamy i dusimy ponownie 10 minut. Na koniec można posypać świeżą natką pietruszki (my użyliśmy suszonej) lub kolendrą.



11.01.2015

Kotleciki z tofu, sos pieczarkowy, kluski śląskie

Dziś będzie wpis hurtowy. Narobiliśmy ostatnio dosyć sporo pysznych kotlecików z tofu, które zajadaliśmy przez dwa dni. Pierwszego dnia z ziemniakami puree, a drugiego z klasycznymi kluskami śląskimi  (tak naprawdę także niemieckimi, gdyż tutaj u nas w regionie również są popularne  tego typu twory tylko w trochę innym kształcie). Do tego wszystkiego dodaliśmy pyszny sosik pieczarkowy, który robi się błyskawicznie.

A więc zacznijmy od kotlecików...

Składniki (nam wyszło 17 sztuk):
  • 400g naturalnego tofu;
  • 2 marchewki;
  • kawałek pora;
  • 1 cebula;
  • 3-4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej;
  • pieprz, sól, suszona pietruszka;
  • oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:
Tofu rozdrabniamy w misce, dodajemy drobno posiekaną cebulę, pora oraz startą na małych oczkach marchewkę. Przyprawiamy do smaku, dokładnie wszystko mieszamy, a następnie formujemy średniej wielkości kuleczki. Smażymy na rozgrzanej oliwie kilka minut z każdej strony.


Teraz przejdźmy do sosu pieczarkowego:

Składniki:
  • 500g pieczarek;
  • 1 mala cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki suszonej pietruszki;
  • opakowanie śmietanki sojowej (125ml);
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia;
  • pieprz, sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek, pieprz i sól. Dusimy wszytko około 10-15 minut, a następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy pietruszkę, mieszamy i gotowe.



Co powiecie na taki zestaw obiadowy? Kapusta czerwona własnego kiszenia- pychota!

Pierwszego dnia nagotowaliśmy większą ilość ziemniaków z myślą, aby zrobić z nich następnego dnia kluski śląskie. Przepis na nie to łatwizna, wystarczy podzielić potłuczone ziemniaki na cztery części, jedna część odłożyć na bok, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (część którą odłożyliśmy oczywiście także dodajemy z powrotem). Wyrabiamy wszytko dokładnie na gładką masę po czym formujemy małe kuleczki robiąc dziurkę w każdej z nich. Kluski gotujemy w osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

7.01.2015

Bób duszony w pomidorach

Czy tak samo jak my kochacie bób? Moglibyśmy go jeść na okrągło, ale niestety do sezonu na świeży jeszcze daleko, a najbardziej smakuje nam taki prosto z wody posypany odrobiną soli. Przeglądając książkę Jadlonomii (styczeń chyba ogłosimy miesiącem z przepisami z tej właśnie książki :)), natrafiliśmy na ciekawy przepis na "bób po libańsku". Od razu nam się spodobał za sprawą użytych w nim przypraw więc postanowiliśmy jak najszybciej go zrobić. O świeżym bobie oczywiście o tej porze roku nie ma co marzyc, ale na szczęście mamy tu wiele sklepów tureckich gdzie dostępne są wszystkie rodzaje suszonych strączków, w tym także bób. Nie jest on tak dobry jak ten młodziutki w szczycie sezonu, ale na tego rodzaju danie jak najbardziej się nadaje.
A więc:


Składniki (na 2-3 porcje):
  • ponad 2 szklanki ugotowanego bobu (my moczyliśmy nasz suszony cala noc);
  • 1 cebula;
  • 2 liście laurowe;
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu;
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • szczypta chili;
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 puszka pomidorów krojonych;
  • 5-6 sztuk suszonych daktyli (w książce są rodzynki, ale nie mieliśmy);
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki (lepiej użyć świeżej, ale także nie posiadaliśmy);
  • sól, pieprz mielony.
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę wraz z wszystkimi przyprawami. Dusimy kilka minut, dodajemy ugotowany bób. pomidory, daktyle, pietruszkę, sól oraz pieprz. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Podajemy z ryżem, kuskusem lub bulgurem, ale myślimy ze z ugotowanymi ziemniakami także byłoby dobrze :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...