12.10.2015

Makaron z sosem dyniowo-marchewkowym

Dynia w dalszym ciągu dominuje na stoiskach warzywnych, więc trzeba korzystać z tego faktu ile wlezie :) Tym razem proponujemy sosik dyniowo-marchewkowy. Szybki i prosty w przygotowaniu.


11.10.2015

Fotomix

Robiąc porządek w zdjęciach napatoczyły nam się fotki pstryknięte jakiś czas temu, ale nie wykorzystane na blogu. Tak na nie popatrzyliśmy i stwierdziliśmy, ze co maja się zmarnować :) Trzeba je opublikować :) A nóż narobimy komuś smaka i podsuniemy pomysł na jutrzejszy obiad ;)

10.10.2015

Z kamperowej kuchni

Oj, dawno nie było nowych wpisów :( Jednak już wróciliśmy z małego wyjazdu do Włoch i Francji, który był powodem tej nieobecności na blogu i teraz będziemy nadrabiać zaległości oraz pichcić jesienne potrawy ile wlezie (do brzuchów :)). Dziś trochę o naszym wyjeździe (pod kątem kulinarnym oczywiście). Włochy jak to Włochy, nie mogło zabraknąć pizzy (zasmakowaliśmy w najprostszej wersji z pomidorami, czosnkiem, oliwą oraz oregano, czyli Marinary), makaronów z pysznymi, pomidorowymi passatami oraz jak przystało na kamperowe warunki strączków z puszki. Francja natomiast skusiła nas kilka razy chrupiącą bagietką oraz awokado (które jest tam bardzo tanie, na bazarku 3 dorodne sztuki za 1 Euro). Ogólnie nie staraliśmy się szukać specjalnych, wegańskich produktów, a postanowiliśmy zajadać po prostu owoce i warzywa (żadnych sojowych specjałów itp.). We Francji są one łatwo dostępne w zwykłych sklepach, choć we Włoszech zauważyliśmy w dyskontach i marketach sporą gamę bezglutenowych makaronów (najtańsze za 1 Euro/400g). No i jak wiadomo w kamperowej kuchni stawiamy na szybkie, nieskomplikowane potrawy, które nie wymagają długiego przesiadywania w kuchni i zużywania zbyt dużej ilości gazu :)
Ale przejdźmy do zdjęć :)


21.09.2015

Zupa pomidorowa w 5 minut

Wczoraj pisaliśmy o przygotowywaniu zup w blenderze wysokoobrotowym, wiec dziś kolejna propozycja takiej szybkie i lekkiej zupki. Tym razem pomidorówka :)


20.09.2015

Zupa dyniowa w 5 minut

Ostatnio chwaliliśmy się naszym świeżo zakupionym blenderem marki Omniblend. Od tej pory cały czas go testujemy i wykorzystujemy jego imponujące możliwości w różnych potrawach. O koktajlach owocowo-warzywnych nie będziemy się rozpisywać, bo wiadomo, że wysokoobrotowe blendery miksują wszystko na idealnie gładkie smoothie w kilka sekund. Nam spodobała się bardzo opcja podgrzewania i cały czas zajadamy pyszne zupy-krem. Dużą zaletą takiego przygotowywania zup jest to, iż blender nie gotuje składników, a tylko je podgrzewa poprzez ruch obrotowy ostrzy, więc wszystkie wartości odżywcze, witaminy itp. zostają zachowane. Smak warzywnych zup jest inny niż tych gotowanych, lecz tylko na ich korzyść. Jako pierwsza pod ostrza poszła dynia - w końcu sezon w pełni, więc trzeba ją zajadać ile tylko się da :)


18.09.2015

Wegańskie spaghetti bolognese idealne

Wiecie co? Wczoraj zjedliśmy chyba najlepsze spaghetti bolognese w naszym już nie tak krótkim, bo ponad trzydziestoletnim życiu. Do tego był to jeden z najprostszych przepisów na tą potrawę. Niby nic szczególnego, trochę passaty, garść makaronu i niewiele ponad to...a jakie pyszne danie można upichcić! Kolejny raz okazuje się, że nie przepis, czy kunszt kucharza 'robi' danie, a składniki z których się je przyrządza. Wysokiej jakości produkty są najważniejsze! Ale do rzeczy :)


17.09.2015

Fasolka po bretońsku lub zupa fasolowa (jak kto woli)

Wiemy, że w Polsce lato w pełni i słonko praży, ale niestety u nas chwilowo jesień i to w najbrzydszym wydaniu. Od rana leje deszcz, termometr wskazuje ledwie ponad 15st.C i panuje mrok totalny :( Nie jest to normalna aura dla tych stron i chyba będziemy musieli gdzieś zgłosić reklamację :) Jedynym plusem takiej pogody jest to, iż mamy dużo czasu na gotowanie. Dziś pół dnia siedzimy w kuchni i pichcimy (zmiksowaliśmy surową zupę w blenderze, ukręciliśmy majonez, a na obiad spaghetti bolognese). Teraz jednak wrzucamy przepis na fasolkę po bretońsku, którą zajadaliśmy przez ostatnie dwa dni. Można to danie uznać również za gęstą zupę, więc nazywać możecie to jak chcecie :) Jest to bardzo prosta wersja, ale też bardzo smaczna.


15.09.2015

Pasta dyniowo-fasolowa

W dzisiejszym wpisie pozostajemy dalej w klimatach dyniowych :) Pamiętajcie, że zawsze piekąc dynię, warto odłożyć trochę miąższu, by wykorzystać go jako dodatek do jakiegoś smarowidła na chleb, do placków, klusek, naleśników... możliwości jest mnóstwo! Tym razem użyliśmy go jako składnika pasty a' la hummus. Jak to u nas, przede wszystkim prosto, a że przy tym udaje się upichcić coś pysznego- to tym lepiej :)


14.09.2015

Dynia faszerowana kaszą jęczmienną i pieczarkami

Wracamy po kilkudniowej przerwie :) W minionych dniach trochę mieliśmy na głowie, więc nie było czasu na blogowanie. Wpadliśmy w "interesach" na tydzień do Polski, pojedliśmy jeszcze pysznych pomidorów z ogródka rodziców, pochodziliśmy po wrocławskich vege knajpkach i ogólnie było miło :) Ale już jesteśmy w domu, więc możemy spokojnie zająć się gotowaniem. Jako, że dyniowy sezon w pełni i ceny zachęcają do zakupu tego cudownego warzywa, zajadamy dynię na okrągło :)
Dziś propozycja z piekarnika:


2.09.2015

Hummus grochowy

Co zrobić, gdy ma się ochotę na hummus, a brak w domu ciecierzycy? Wystarczy użyć jakiś innych strączków i gotowe :) Oczywiście tahina musi być na stanie zawsze. Obowiązkowo!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...