17.09.2015

Fasolka po bretońsku lub zupa fasolowa (jak kto woli)

Wiemy, że w Polsce lato w pełni i słonko praży, ale niestety u nas chwilowo jesień i to w najbrzydszym wydaniu. Od rana leje deszcz, termometr wskazuje ledwie ponad 15st.C i panuje mrok totalny :( Nie jest to normalna aura dla tych stron i chyba będziemy musieli gdzieś zgłosić reklamację :) Jedynym plusem takiej pogody jest to, iż mamy dużo czasu na gotowanie. Dziś pół dnia siedzimy w kuchni i pichcimy (zmiksowaliśmy surową zupę w blenderze, ukręciliśmy majonez, a na obiad spaghetti bolognese). Teraz jednak wrzucamy przepis na fasolkę po bretońsku, którą zajadaliśmy przez ostatnie dwa dni. Można to danie uznać również za gęstą zupę, więc nazywać możecie to jak chcecie :) Jest to bardzo prosta wersja, ale też bardzo smaczna.


15.09.2015

Pasta dyniowo-fasolowa

W dzisiejszym wpisie pozostajemy dalej w klimatach dyniowych :) Pamiętajcie, że zawsze piekąc dynię, warto odłożyć trochę miąższu, by wykorzystać go jako dodatek do jakiegoś smarowidła na chleb, do placków, klusek, naleśników... możliwości jest mnóstwo! Tym razem użyliśmy go jako składnika pasty a' la hummus. Jak to u nas, przede wszystkim prosto, a że przy tym udaje się upichcić coś pysznego- to tym lepiej :)


14.09.2015

Dynia faszerowana kaszą jęczmienną i pieczarkami

Wracamy po kilkudniowej przerwie :) W minionych dniach trochę mieliśmy na głowie, więc nie było czasu na blogowanie. Wpadliśmy w "interesach" na tydzień do Polski, pojedliśmy jeszcze pysznych pomidorów z ogródka rodziców, pochodziliśmy po wrocławskich vege knajpkach i ogólnie było miło :) Ale już jesteśmy w domu, więc możemy spokojnie zająć się gotowaniem. Jako, że dyniowy sezon w pełni i ceny zachęcają do zakupu tego cudownego warzywa, zajadamy dynię na okrągło :)
Dziś propozycja z piekarnika:


2.09.2015

Hummus grochowy

Co zrobić, gdy ma się ochotę na hummus, a brak w domu ciecierzycy? Wystarczy użyć jakiś innych strączków i gotowe :) Oczywiście tahina musi być na stanie zawsze. Obowiązkowo!


28.08.2015

Guacamole z rzodkiewką i szczypiorkiem

Niedawno wrzuciliśmy przepis na trochę inne guacamole z dodatkiem pomidorów (tutaj), które naprawdę było pyszne. Tym razem proponujemy jeszcze inną wersję tego popularnego smarowidła (sosu). Warto wypróbować :)


26.08.2015

Bezglutenowa pizza gryczana

Od jakiegoś czasu znowu jemy bezglutenowo. Nie jesteśmy na gluten uczuleni, ale obserwując własne ciała zauważyliśmy, że lepiej się czujemy, gdy go unikamy. Na pewno mamy więcej energii, no i brzuchy trochę robią się mniejsze (wcześniej pofolgowaliśmy sobie z piwem, preclami itp. i kilka kilogramów przybyło :)). Jednak ochota na klasyczne, pszenne smakołyki nie zniknęła. Wczoraj zachciało nam się pizzy, więc szybko wybraliśmy przepis z netu na ciasto bezglutenowe i zabraliśmy się do roboty.

Wykorzystaliśmy propozycje z bloga OlgiSmile, można tam znaleźć naprawdę, fajne bezglutenowe przepisy. Szczerze polecamy! 


23.08.2015

Dynia + soczewica + mleko kokosowe

Powoli zaczyna się już sezon na dynie (przynajmniej tutaj w Niemczech), więc czas się z nią na nowo zaprzyjaźniać :) Zakupiliśmy ładniutką, małą Hokkaido i postanowiliśmy jej użyć w połączeniu z mlekiem koksowym (które dynia uwielbia) i czerwoną soczewicą (którą my uwielbiamy). Przeglądając różne blogi natknęliśmy się na taki oto przepis: www.olgasmile.com/gulasz-z-soczewicy-i-dyni.html i upichciliśmy coś podobnego (nie identycznie, ale nie oto chyba zawsze chodzi w korzystaniu z przepisów) ;)


Składniki (4 porcje):
  • około 1kg dyni Hokkaido;
  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy (suchej);
  • 1 litr soku pomidorowego;
  • 1puszka mleka kokosowego;
  • 2 cebule;
  • łyżka przyprawy curry;
  • sól i pieprz do smaku;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • 2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki;
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju kokosowego.
Sposób przygotowania: 
Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Następnie wlewamy sok pomidorowy i wsypujemy soczewicę. Przyprawiamy curry, solą, pieprzem, cynamonem i papryką. Wrzucamy dynię pokrojoną w małą kostkę (w przepisie była dynia obrana i starta na tarce, ale nam się nie chciało tego robić). Przykrywamy i dusimy wszystko około 30 minut, aż dynia i soczewica zmiękną. Na koniec dolewamy mleko kokosowe, mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut i gotowe.

*do potrawy można dodać jeszcze świeżego imbiru (my akurat go nie mieliśmy na stanie).

Jako dodatek u nas były ziemniaki (ale może być również ryż), trochę natki pietruszki i "własny" ogórek kiszony.

19.08.2015

Warzywa z piekarnika, po prostu...

Za oknem od rana pada deszcz, a termometr pokazuje zaledwie 14 stopni, wiec na rozgrzanie atmosfery zafundowaliśmy sobie kolorowe warzywka z piekarnika. Początkowo myśleliśmy o zrobieniu jakiejś wersji faszerowanych warzyw, ale po namyśle postanowiliśmy iść na łatwiznę i po prostu wrzuciliśmy wszystko do pieca :)


 Składniki:
  • 1 duża cukinia; 
  • 4 małe papryki (czerwona i żółta);
  • 300g brązowych pieczarek;
  • 2 małe cebule;
  • kilka ząbków czosnku;
  • oliwa z oliwek;
  • pieprz, sól, przyprawa typu curry (u nas mieszanka zakupiona jeszcze we Francji).

Sposób przygotowania: 
Wszystkie warzywa kroimy niedbale (nie muszą być idealne kształty hehe), wsypujemy do naczynia żaroodpornego, a następnie polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Mieszamy dokładnie, po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na około 200st.C z termoobiegiem (lub grillem) i pieczemy mniej więcej 30-40 minut.



 Warzywa zjedliśmy z dodatkiem ryżu i młodej kapusty kiszonej (własnego wyrobu).

17.08.2015

Pomidorowe guacamole

Dziś szybko i bez wstępu :) takie tam smarowidło zmiksowaliśmy na kolację, a że wyszło bardzo dobre to postanowiliśmy wrzucić na bloga. Inna wersja tutaj :)

Składniki:
  • połówka dojrzałego awokado (nasze nie było idealnie dojrzałe, ale nie najgorsze);
  • 1 mały pomidor;
  • sok z połówki cytryny,
  • 1 mała cebula;
  • 2-3 suszone papryczki peperoncino;
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Awokado, cebulę, obranego ze skórki pomidora oraz sok z cytryny umieszczamy w blenderze. Miksujemy na gładką masę (u nas nie do końca gładką, przez twardawe awokado). Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a na koniec posypujemy zmieloną papryczką.

 Smacznego!

14.08.2015

Fotomix

Jutro opuszczamy Polskę i wspaniały ogród rodziców :( Cieszymy się jednak z faktu, że wracamy nad nasze kochane Jezioro Bodeńskie i czeka nas jeszcze wiele kąpieli, opalania i leniuchowania ;) Będziemy tęsknić za tanimi warzywami i owocami na targu, zrywaniem pomidorków prosto szczypiorku tuż przed jedzeniem, patrzeniem jak ogórki rosną na krzaku jak szalone i ogólnie obfitością warzywno-owocową. W Niemczech oczywiście są wspaniałe targi z pięknymi, lokalnymi plonami, lecz ich ceny już nie zachwycają :( ...ale damy radę!
Dziś wrzucamy kilka zagubionych fotek z ostatnich dni:

Od kilku miesięcy dzień rozpoczynamy warzywno-owocowym koktajlem ( pozytywnie na nas działa takie śniadanie) :) Podczas pobytu w Polsce miksowaliśmy głównie jarmuż, śliwki, maliny, jagody, borówki.

 Co drugi dzień jeździliśmy do Wrocławia (babcia z dziadkiem musieli się nami nacieszyć), odwiedzaliśmy popularne wegańskie knajpeczki, głównie Najadacze.pl (giga burger za 12zł, i mniejsza trochę tortilla za chyba 13 zł)...


...oraz ZłeMięso, tu mniejszy burger za 13zł, ale gigantyczna tortilla za 14zł. POLECAMY!

Lecz, gdy nie było czasu na wypad do rynku na jedzonko, to i u babci dawaliśmy radę. "Jałowy" wg babci (bo bez masełka) kalafior+ziemniaki+młoda kapusta kiszona.

Plony z ogródka: świeżo rwany jarmuż+pomidory+cukinia. Wszystko pyszne i ekologiczne:)
 
Na kolacje zajadaliśmy przeważnie soczyste, słodkie pomidory malinowe lub koktajlowe z awokado i kiełkami (uruchomiliśmy własną hodowlę)...

...ale często też gościła na talerzu kukurydza (tu z piekarnika) i oczywiście mega ilości bobu.

A dziś zakończyliśmy suszenie pomidorów (głównie limy). Taki zapas lata na zimę ;) Nie zabraknie nam też zimą kiszonych ogórków.

Żegnaj Polsko! Do zobaczenia w grudniu :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...